Nagyon fontos a szerződést biztosító dolgokkal tisztában lenni, hogy ne érje sem az eladót, sem a vevőt áramütés egy ingatlan adás-vételi szerződés megkötése után, de még az ügylet lezajlása közben. 🙂 A kép is erre utal.. 🙂

Minden szerződési biztosíték célja az, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítését elősegítse, biztosítsa. A biztosítékokat két csoportra oszthatjuk aszerint, hogy a szerződést megerősítő, vagy a teljesítési képességet fokozó biztosítékról beszélünk…

A szerződést megerősítő csoport jellemzője, hogy anyagi hátrányokat helyez kilátásba abban az esetben, ha nem teljesíti valamelyik fél azt, amit vállalt. Ezzel próbálja elérni a kötelezettségek teljesítését. A másik csoportba tartozók viszont a jogosult szerződésszegésből eredő követeléseinek kielégítését könnyítik.

Így viszonylag érthetetlen, de mindenképpen szerettem volna bemutatni, hogy milyen szerződési biztosítékok vannak és alapvetően melyik csoportba sorolhatjuk őket.

I. A teljesítési készséget fokozó biztosítékok:

  1. foglaló
  2. kötbér
  3. jogvesztés kikötése
  4. tartozás elismerése

II. A teljesítési képességet fokozó biztosítékok:

  1. óvadék
  2. zálogjog
  3. jogok átruházása (engedmény)
  4. bankgarancia
  5. kezesség

Ezt a csoportosítást nem én találtam ki. forrás:Az ingatlanjog nagy kézikönyve (Complex kiadó Jogi és Üzleti Tartalomszolgáltató Kft., Budapest, 2007, 507. oldal)

Ezek közül a továbbiakban azokat fogom bemutatni, amelyek ingatlan adás-vételi szerződésnél előfordulhatnak.

A foglalóval fogom kezdeni, aztán szeretném bemutatni a kötbért, a jogvesztés kikötését, az óvadékot, a bankgaranciát, zálogjogot és a kezességet.

 

Mivel a legtöbb kérdés a foglalóval kapcsolatban merül fel, ezért kérdés esetén hívjon vagy írjon bizalommal:

drfulopedina@gmail.com, 06-30-363-17-27

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

ingatlanforgalmi szakjogász