A szövetkezet előnye, hogy kulturális, szociális, közösségszervező és gazdálkodási funkció egyvelege. Népszerű az iparművészettel, kézművességgel foglalkozó emberek esetén, hiszen jobban és költséghatékonyabban tudják szervezni a munkát, a beszerzéseket, a marketingköltségeket. Ha van néhány barátnő, akik ügyesen kötnek, varrnak, hímeznek és termékeiket szeretnék eladni, de egyikük sem akar magányosan vállalkozni, talán éppen a szövetkezet a megfelelő forma a gazdálkodási tevékenységükhöz.

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályozza a szövetkezetet.

A Ptk. 3:325. § (1) bekezdése szabályozza a szövetkezet fogalmát, mely alapján „A szövetkezet a tagok vagyoni hozzájárulásából álló tőkével alapított, a nyitott tagság és a változó tőke elvei szerint működő, a tagok gazdasági és társadalmi szükségleteinek kielégítésére irányuló tevékenységet végző jogi személy, amelynél a tag kötelezettsége a szövetkezettel szemben vagyoni hozzájárulásának szolgáltatására és az alapszabályban meghatározott személyes közreműködésre terjed ki. A szövetkezet kötelezettségeiért a tag nem köteles helytállni”.

A szervezet tevékenysége irányulhat: értékesítésre, beszerzésre, termelésre és szolgáltatásra a (2) bekezdés szerint.

 

A tagság összetételével kapcsolatos korlátozások

A szövetkezet állhat természetes és nem természetes személy tagokból is, azonban a Ptk. 3:326. § (1) bekezdése szerint a taglétszám 20%-át nem haladhatja meg a nem természetes személy tagok száma azzal, hogy a szövetkezeti formában működő nem természetes személy tagokat nem kell figyelembe venni ekkor.  Nyilvános felhívás útján nem lehet tagokat gyűjteni a szövetkezetbe, ugyanis a szabályozás indokolása szerint nem tőkeegyesítő jogi személy a szövetkezet, tehát a személyes kapcsolatokat nem lehet nélkülözni.

A taglétszám negyedét nem haladhatja meg azon tagok száma, akik személyes közreműködést nem vállalnak.

A (3) bekezdés alapján „A szövetkezet egyes tagjainak vagyoni hozzájárulása nem haladhatja meg a tőke tizenöt százalékát; a nem természetes személy tagok vagyoni hozzájárulásának összege nem haladhatja meg a tőke harmadát”. Az indokolás szerint: „A tagság legalább felének természetes személynek kell lennie, és a tagság legalább háromnegyedének személyes közreműködést is vállalnia kell a szövetkezet tevékenységében”.

 

Engedély

Lehetséges, hogy jogszabály hatósági engedélyhez köti valamely tevékenység folytatását, akkor a szövetkezet csak akkor kezdheti meg/végezheti a működését, ha ezt az engedélyt megszerezte és birtokolja a 3:327. § (1) bekezdés alapján. Olyan eset is adódhat, hogy a szövetkezet képesítéshez kötött tevékenységet folytat. Ezt csak akkor teheti meg, ha a szövetkezetben legalább egy olyan személyesen közreműködő tag/munkavállaló/szövetkezet javára tevékenykedő személy van, aki megfelel a képesítési követelményeknek.

 

Szövetkezet létesítése

Az indokolás szerint szövetkezet létesítése a szövetkezet alapszabályának (szövetkezet létesítő okirata) elfogadásával történik, melyhez legalább 7 alapító tag egybehangzó nyilatkozata szükséges (3:331. § (1) bekezdés), valamint mindegyiküknek alá kell írnia – közokiratba, vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazás esetén a képviselő is aláírhat. Az alapszabályt a Ptk. alapján közokiratba/ügyvéd vagy jogtanácsos által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni. Az alapszabály tartalmi követelményeit a 3:331. § (4) bekezdés szabályozza.

 

A jogi személy létesítő okiratának általánosan kötelező tartalmi elemein túl a szövetkezet alapszabályában meg kell határozni:

  • mennyi az az összeg, amit a tagok kötelezően a szövetkezet rendelkezésére bocsátanak
  • a tagok hogyan, milyen módon működnek közre a szövetkezetben
  • a szövetkezet és a tag gazdasági együttműködésének a meghatározása
  • a közösségi alapra vonatkozó szabályokat
  • a tagok és hozzátartozóik (nem szervezeti tagokról van szó, hanem hús, vér emberekről) számára milyen szolgáltatások lehetnek és milyen feltételek mellett
  • a szövetkezetnek milyen szervei vannak és azok milyen feladatokat látnak el
  • kötelezően meghatározandó, hogy ki nem lehet tag, ki nem lehet vezető
  • hogyan lehet összehívni a közgyűlése és hogyan lehet szavazni.

(5) A jogi személy létesítő okiratának általánosan kötelező tartalmi elemei közül a tag által a szövetkezet részére teljesítendő vagyoni hozzájárulás mértékét a szövetkezet létesítésekor kell az alapszabályban meghatározni.- tehát ez a legfontosabb.:-)

 

Az alapítást be kell jelenteni a nyilvántartó bíróságnak az ellenjegyzéstől számított 30 napon belül (3:329. § (1) bekezdés). A hatósági engedélyhez kötött alapítás esetén ez a határidő 15 nap a jogerős engedély kézhezvételétől számítva.

 

A nyilvántartásba-vételi kérelem benyújtásáig minden tagnak a pénzbeli hozzájárulása minimum 30 %-át, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás esetén pedig annak egészét szolgáltatnia kell, hasonlóan ahhoz, aki a szövetkezet működésében személyes közreműködést nem vállalt, mert neki a vagyoni hozzájárulásának egészét kell szolgáltatnia a határidőn belül.  A benyújtásig nem szolgáltatott pénzbeli hozzájárulásokat a bejegyzéstől számított egy éven belül köteles a tagok szolgáltatni a 3:332. § (3) bekezdése szerint.

 

Tehát a tagok hozzáárulása állhat pénzből és nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásból is, mely lehet akár követelés is abban az esetben, ha azt vagy elismerte az adós, vagy bíróság határozaton alapul. A tag munkavégzésre, személyes közreműködésre vagy szolgáltatásra irányuló kötelezettségvállalását azonban nem lehet figyelembe venni nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként (3:332. § (1) bekezdés).

 

A szövetkezet bejegyzésének illetéke- vagyis mennyibe kerül a szövetkezet alapítása?

 

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. tv. 45. § alapján a szövetkezet bejegyzésének illetéke 100.000.- Ft, azaz százezer forint. A szociális szövetkezet bejegyzésére irányuló eljárás illetékmentes.

 

A szövetkezet alapításához ügyvéd szükséges. Szövetkezet alapításakor készséggel állok rendelkezésre:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd, ingtalanforgalmi szakjogász

1122 Budapest, Városmajor utca 33. I/1.

tel.: 0630/363-17-27

drfulopedina@gmail.com