Haszonélvezet a lakáson? Mennyi jár a haszonélvezőnek?

Haszonélvezeti jog megváltási mértéke

Nagyon sokszor előfordul, hogy a tulajdonos el szeretné adni a lakását, mikor a tulajdoni lapot Takarnet rendszeren lekérjük, akkor látható, hogy haszonélvezője is van az ingatlannak. Ilyenkor rögtön felmerül, hogy ingyenesen vagy visszterhesen mond le a haszonélvező az Ingatlanról….

Mi az a haszonélvezeti jog?

A választ a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény, vagyis a Ptk. 5:147. § határozza meg. A haszonélvező az ingatlant általában használja, vagy ha nem ő, akkor kiadja albérletbe és minden hónapban a bérleti díjat beszedi.

Bár haszonélvezettel terhelten is lehet lakást vásárolni, de nem mindegy, hogy a vásárlást követően birtokba tudjuk-e venni a lakást, be tudunk-e költözni, vagy a haszonélvezeti jogosult a haszonélvezet időtartama alatt, esetleg holtig tartó haszonélvezet esetén- halálának napjáig használja az ingatlant. Cégek számára is alapítható haszonélvezeti jog, ebben az esetben maximum 50 évig áll fenn.

A haszonélvezeti jog megszűnik tehát a haszonélvezeti jog jogosultjának halálával, vagy a határozott idő elteltével. A jogosult azonban le is mondhat jogáról ellenérték fejében vagy ingyenesen.

Nagyon sok esetben ingyenesen mond le, hiszen a családban megbeszélik egymás között a családtagok az ügyletet, de az is előfordul, hogy a haszonélvező ellenérték fejében mond le, ebben az esetben beszélhetünk a haszonélvezeti jog megváltásáról.

Megváltás esetén mennyit kell fizetni a haszonélvezőnek? Mennyi a haszonélvezeti jog értéke?

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény alapján a vagyoni értékű jog 1 évi értékét tudjuk kiszámítani először, mely nem más, mint a haszonélvezettel terhelt dolognak – a terhekkel nem csökkentett – forgalmi értékének az egyhuszad része. Az egyévi értéket pedig meg kell szorozni annyival, ahány évre alapították a haszonélvezeti jogot határozott idő esetében, mely azonban nem érheti el az egyévi érték 20-szorosát.

A természetes személyek holtig tartó haszonélvezete esetére a törvény eltérően határozza meg a haszonélvezeti jog értékének a maximumát.

A törvény 72. § (2) bekezdése kimondja, hogy a természetes személyek számára kikötött haszonélvezet, használat joga esetén az egyévi mértéknek az alábbi életkor szerinti többszörösét nem haladhatja meg:

                                   – 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,

                                   – 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,

                                   – 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,

                                   – 65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese.

Ez alapján tehát például:

Az Ingatlant 30 millió forintért szeretné az eladó értékesíteni.

Az Ingatlanon holtig tartó haszonélvezeti joga van egy 55 éves anyukának, aki szeretné, ha a haszonélvezeti jog ellenértékét a Vevő neki utalná.

Ebben az esetben a számítás az alábbi:

30.000.000/20×6=9.000.000, azaz kilencmillió forint illeti meg az édesanyát.

Ha tudjuk hány éves a haszonélvező, akkor fentiek alapján könnyen kiszámíthatjuk, hogy a vételárból hány forint illeti meg a haszonélvezőt.

Mi történik, ha a holtig tartó haszonélvezet több jogosultat illet?

Az illetéktörvény 72. § (2) bekezdésének c) pontja alapján:

Ebben az esetben két dolog lehetséges:

 • ha a haszonélvezet tartama több egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ, de úgy történt a meghatározás, hogy a haszonélvezet megszűnik, ha a jogosultak közül bármelyik meghal- megváltás esetén a haszonélvezet értékénél a legidősebb személy életkora alapján kell kiszámítani azt, hogy mennyi a haszonélvezet értéke.
 • ha a haszonélvezet akkor szűnik meg, amikor a legutolsó személy meghal, akkor a haszonélvezet értékénél a legfiatalabb ember életkorát kell figyelembe venni és a fenti számítást elvégezni.

Ebben az esetben a megváltáskor ki mennyit kap?

A kapott összeget az egyes haszonélvezők között olyan arányban kell megosztani, mint amilyen arányt az életkoruk szerint számított vagyoni értékű jog értéke ezek együttes értékében képvisel.

Az ingatlan adás-vételi szerződés elkészítéséhez ügyvéd szükséges. Ha Ön haszonélvező tájékozódjon a lehetőségeiről, illetve eladáskor is vegye igénybe ügyvéd segítségét.

Tisztelettel:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

06303631727

edina.fulop@avocat.hu, drfulopedina@gmail.com

Kövessen a facebookon is:

https://www.facebook.com/drfulopedinaugyved/

horizontal_web

33 Responses to Haszonélvezet a lakáson? Mennyi jár a haszonélvezőnek?

 1. Sz.L. szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!

  Édesanyám haszonélvezettel rendelkezik lakásunkon. Nejem és én vagyunk a tulajdonosok. A lakáson lakáshitel volt, de azt kölcsönkért pénzből kifizettük. A kölcsönkért összeget pénzkölcsönadási szerződésbe foglaltuk, azzal a megjegyzéssel, hogy a pénzösszeg kölcsönkérésének célja a lakás hitelének kifizetése.
  Most meg szeretnénk vásárolni Édesanyám haszonélvezetét. Az érdekelne, hogy az ingatlanbecslő által meghatározott összegből levonható – e a lakáshitelre kölcsönkért összeg, amely pénzkölcsönadási szerződésbe van foglalva.

  Válaszát köszönöm!

  Tisztelettel

  Sz.L.

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Sz.L.! Ha jól értem, akkor édesanyja adott Önöknek kölcsön, hogy fizessék a lakáshitelt. Ebben az esetben tartoznak a kölcsön összegével és a haszonélvezet megváltásának az összegével. Ha nem értem jól és mástól kértek kölcsön, akkor annak a valakinek fizessék ki a kölcsön összegét, valamint az édesanyjának a haszonélvezeti jog megváltásának ellenértékét, ha az édesanyja pénz ellenében mond le a haszonélvezetről. Ha nem erre gondolt, akkor keressen email útján: drfulopedina@gmail.com

 2. Pohnert János szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  Meghalt a testvérem, aki Édesanyánkkal lakott egy családi házban. Testvérem mint tulajdonos, Édesanyám mint haszonélvező. Testvérem két lánya örökli a házat. Szeretnék eladni, Édesanyám eladná nekik a haszonélvezeti jogát. Van e rá mód, ha igen, hogyan kell kiszámítani a haszonélvezeti jog értékét és ő milyen módon juthat hozzá? A ház kb 6 millió Ft-ot ér.

  Válaszát köszönöm!

  Tisztelettel: P.János

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Pohnert János!
   A haszonélvezeti jog értékét a ház értéke és az édesanyja életkora határozza meg. A bejegyzésben erre konkrét példát is talál, ami alapján Ön is ki tudja számolni, ha mégsem, akkor írja meg az édesanyja életkorát és – jogászként magamat megerőltetve 🙂 – kiszámolom…Üdv.: Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász

 3. Cseh Gábor szerint:

  Tisztelt ügyvédnő!
  Ketten a testvéremmel örököltünk egy ingatlant amit el szeretnénk adni viszont a nagymama haszonélvezete van rajta aki 74 éves! Az ingatlan értéke 22M Ft!
  Mennyit ér a haszonélvezeti joga?
  Az eladáshoz kell az ő beleegyezése?
  Köszönöm

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Gábor! A haszonélvezőnek nem kell beleegyeznie, de akkor az történik, hogy a tulajdonosok változnak, a haszonélvező pedig továbbra is gyakorolja a haszonélvezetből lakó jogait, pl. továbbra is benne lakik a lakásban. A haszonélvező lemondhat a haszonélvezeti jogáról ingyenesen vagy pénzért, akár az adás-vételi szerződés megkötésével egyidejűleg vagy korábban. Mindenképpen ügyvédi közreműködésre van szükség.
   Az Ön által megadott árral számolva a haszonélvező haszonélvezeti jogának értéke: 4.400.000,- Ft. Természetesen más összegben is megállapodhatnak.
   Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 4. Ági szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő
  A férjemmel elválunk van egy 23M Ft értékű ingatlan amelynek a tulajdonosa a férjem vérszerinti lányáé és ami haszonélvezeti jogunk van. A házat szeretnénk eladni, ha sikerül, válásunk után kérhetem a haszonélvezet megváltását vagy ezt a váláskor kell kérnem, maradhatok tovább az ingatlanba még el nem tudjuk adni. Válás beadása előtt kell-e erről nyilatkozatot írni ügyvéd előtt mert a lányával nem felhőtlen a viszonyunk
  Előre is köszönőm válaszát

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Hölgyem! Az ingatlanban addig maradhat, amíg a haszonélvezete van az ingatlanon. A házassági vagyonközösségnek nem része az ingatlan, ha nem tulajdonosok…egyáltalán a tulajdonos el fogja adni? Eladáskor a haszonélvezeti jog ellenértékét mindenképpen kérheti. Üdv.: Fülöp Edina ügyvéd

 5. László szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő,

  Hogyan kell kiszámolni a haszonélvezeteket ha egy ingatlant szeretnénk értékesíteni ami 51Mft értékű, 2 haszonélvezővel és 2 tulajdonossal. Az első haszonélvező (84 esztendős) és a fél ingatlanon rendelkezik, míg a másik (63 esztendő) és az egész ingatlanon rendelkezik haszonélvezettel.

  Előre is köszönöm válaszát!

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Uram, sajnos nem tudom megmondani, ahhoz látni kellene a tulajdoni lapot, a haszonélvezők viszonyát. Üdvözlettel: Fülöp Edina ügyvéd

   • íedit szerint:

    Tisztelt Ügyvédnő!

    Svájci frank alapú jelzálog hitel vettünk fel közösen,férjem 2011-ben
    meghalt,igy tehát özvegyi jog van bejegyezve a tulajdonlapra mig gyermekem 1/1.tulajdonos /örökös/

    A bank által elárverezték a házunkat most kellene kiköltözni,de nem tudom hová?
    A végrehajtó azt mondta,hogy a haszonélvezetem automatikusan meg
    szűnik az árverést követően…
    Milyen jogaim vannak még?

    Előre is köszönöm a válaszát

    • dr. Fülöp Edina szerint:

     Kedves Edit! A haszonélvezet a végrehajtási eljárás során automatikusan nem szűnik meg. Tisztelettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 6. Nemes Mónika szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!

  Egy ingatlant szeretnék megvásárolni, bonyolult a szituáció, ebben kérném a segítségét. Az ingatlannak 3 tulajdonosa van, 17/24 részben egy 93éves idős néni, 3/24 részben a lánya, illetve a fennmaradó 4/24 részben egy, nem a családhoz tartozó illető. A néninek a tulajdoni lap szerint a lánya 3/24 részén holtig tartó haszonélvezeti joga és özvegyi joga van. A néni nincs hivatalosan gyámság alá vonva, de a lánya elmondása szerint erősen demens (időnként a saját lányát sem ismeri fel), ágyban fekvő, egy szociális otthonban ápolják évek óta. A lánya ügyvédje nemrégiben ajándékozási szerződést készített, amit be is adott a földhivatalba, így vélhetően a 17/24 is a lányához kerül, amint az a kiszabott illetéket befizeti. (azt nem kommentálnám, hogy egy demens néni hogyan tud felelősen aláírni egy ajándékozási szerződést, ez nem vall etikus ügyvédi viselkedésre).
  A kérdéseim a következők: amennyiben ez az ajándékozás valóban megvalósult (bejegyzik a földhivatalban), én pedig megvenném a néni lányától és a másik tulajdonostól, akkor az idős néni haszonélvezetétől hogyan tudok megszabadulni? Mert gondolom megváltani nem tudom, hiszen egy demens néni hogyan tudna beleegyezni a megváltásba? A helyzetet színezi, hogy az ingatlanon rengeteg adósság van, egy része az egész ingatlanra terhelt jelzáloghitel, a másik része csak az idős néni 17/24-ére terhelt folyószámlahitel, mindkét adósság már a követeléskezelő cégnél tart. Ezért is fontos a néni lánya számára, hogy minél hamarabb eladja az ingatlant. Amennyiben úgy döntök, hogy megveszem az ingatlant haszonélvezettel, akkor megtehetem a néni engedélye nélkül, hogy a telken álló életveszélyes állapotú ingatlant lebontom (tető beszakadva, falak omladoznak)?
  Ha a lánya nem fizeti be az ajándékozás kapcsán kirótt illetéket, akkor nem jön létre az ajándékozás? Ilyen esetben gondolom hivatalos gyámság alá helyezés megoldhatja a problémánkat, a néni nevében eljáró gyám eladhatja az ingatlant, illetve a gyámhivatal a haszonélvezeti jog kérdését is el tudja intézni az eladással együtt?

  Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm!

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Mónika! Ez valóban nem egyszerű helyzet. Tanácsadás keretében szívesen állok rendelkezésére, ahol a tulajdoni lap megtekintése mellett meg tudjuk beszélni az Ön lehetőségeit is. Időpontot az alábbi telefonszámon kérhet: 06-30-363-1727, Köszönöm megértését. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 7. Rémiás Erzsébet szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  Szeretném megkérdezni hogy kell-e személyi jövedelemadót fizetni a lányomnak az ingatlan eladása után, ha az 1994-ben került a tulajdonába az önkormányzattól történt adásvétel útján, az anyósomnak pedíg holtigtartó haszonélvezeti joga volt az ingatlanon, aki 2017-ben elhunyt.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Erzsébet, a lányának nem kell személyi jövedelemadót fizetnie. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 8. Dancsak Maria szerint:

  Kedves Ugyvedno,
  Nagynenemnek van haszonelvezeti joga a lakasomhoz ami KB. 32Milliot er.
  O 84 eves de gyamsag alla hejeztem mivel nem lakom otthon es beengedett egy roma csaladot akit nagyon nehezen sikerult kitenni. Egyedul nem tud elni es igy sikerult. Mar 3 eve eg privat otthonban van amiert szinten en fizetem 50% at. Ha el adom a lakast es O mar gyamsag allatt van akkor is kell fizetnem neki ezt az osszeget ? ( 6,400,000 ? )
  Mivel on szantambol segitettem neki 22 eve fizetni a kozoskoltseget ami
  havi atlag 15,000ft. Szeretnem tanacsat , es talan ha feltudnam ont hivni segitsegert ?
  Elore is koszonom,

  • Dancsak Maria szerint:

   Sajnos nem tudom ide mit lehet irni, ??

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Mária, fel tud hívni, igen, illetve tanácsadáson is szívesen látom Önt a lehetőségek megbeszélése céljából. Üdv.: dr. Fülöp Edina ügvéd

 9. Bakos László szerint:

  T. Ügyvédnő!
  Meghalt az élettársam két hónapja, nekem van holtigtartó haszonélvezeti jogom a közösen lakott társasházi lakásra. Az örökségátadó tárgyalás-végzés még nem történt meg. Az örökös messze lakik. Időközben a társasház közgyűlést hívott össze. Ki képviselheti ilyen esetben az elhalt tulajdonost? ( a törvényben nem találtam rá megoldást…).
  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm
  Bakos László Veszprém

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Bakos László! Az öröklés tulajdonképpen a halállal következik be, tehát a közgyűlésen az új tulajdonos jelenthet meg, nem az elhunyt tulajdonost képviseli, hanem új tulajdonosként lép fel. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen hiába áll be a törvény erejénél fogva az öröklés, azt igazolni is kell. “Bizonyítani” az új tulajdonos személyét a végrendelettel, vagy a rokoni kapcsolat igazolásával lehet. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 10. Eizen Jozsefne szerint:

  T Ugyvédno
  A kérdésem a kovetkezo lenne. élettarsi viszonyban nem bejegyzett élek a parommal 4 éve az o lakasaban ide be is vagyok jelentve ez az allando lakcimem. Nekem is és neki is van egy-egy lanyunk de ok kulon élnek tolunk. Nekem mar nincs lakasom, mert az ingatlant eladtuk. Ha a parom elobb elhunynamint én milyen papirt lehetne késziteni, hogy az én lakhatasom tovabbra is biztositva legyen ebben az ingatlanban. illetve kell e illetéket fizetni barmilyen papir eseten és mennyit?

  koszonom a visszajelzeset

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Hölgyem, tudnak haszonélvezetet alapítani az ön számára, vagy tudják rendezni a tulajdoni viszonyokat is. Mindkét esetben a megállapodásukat írásba kell foglalni, ügyvéd szükséges hozzá és a földhivatalba be kell nyújtani. Üdv.: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 11. Miseta Zoltán szerint:

  Tisztelt Ügyvédnö
  Azt szeretném kérdezni hogy a lakásomat sajnos elárverezik é édesanyámnak van rajt haszonélvezete.Azt szeretném tudni hogy mennyiért lehet eladni ha lehetséges

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Uram,

   A haszonélvezet értékét az édesanyja életkora és a lakás értéke határozza meg. Mivel egyik információ sem áll rendelkezésemre, ezért ennyit tudok csak segíteni. A bejegyzésem alapján azonban ön is ki tudja számolni.

   Üdv.
   Fülöp Edina ügyvéd

 12. Radó Szilvia szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!

  Elhunyt édesapám feleségének haszonélvezete van az örökölt házra. A hagyatéki tárgyaláson elhangzott, hogy beleegyezik az eladásba és a haszonélvezeti jog megváltásába. Az egyik kérdésem, hogy ilyenkor az ingatlan adó- és értékbizonyítvány szerinti értékéből kell kiindulni, vagy az ettől esetleg eltérő valós vételárból?
  A néni idős, és nagyon kiszámíthatatlan. Sajnos a hagyatéki végzésben nem szerepel az említett beleegyezése. Ugye jól gondolom, hogy így ezt bármikor visszavonhatja?

  Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Szilvia, a haszonélvezetnek van egy értéke, de attól a felek megállapodása alapján el lehet térni. Az adó- és értékbizonyítvány megfelelő kiindulópont az érték kiszámításához.

 13. Cs.Vivien szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő,

  nekem olyan kérdésem lenne, ha én és a párom vagyunk a tulajdonosok és az anyósom csak a párom felének a haszonélvezője, és mondjuk a halála előtt el szeretnénk adni az ingatlant, mert mondjuk elköltöznénk oda, ahová őt már nem vinnénk magunkkal, akkor a kiszámolt összegnek a felét kell kifizetni neki, vagy akkor is a huszad rész jelen esetben 4 szeresét (életkor szerint)? Ő holtig tartó haszonélvezettel bír.

  Válaszát előre is köszönöm!

  Üdvözlettel,
  Cs. Vivien

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Vivien, a haszonélvezet értékét nemcsak az életkor, hanem az ingatlan értéke is meghatározza. A törvényben meghatározott értéktől megegyezéssel el lehet térni. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 14. Alexa szerint:

  Kedves Ügyvédnő!

  Édesapámnak haszonélvezete van egy ingatlanon ahol a testvére a tulajdonos.
  Szeretné eladni a haszonélvezetét. Kötelezhető-e rá a tulajdonos, hogy ezt megvásárolja?

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Alexa, nem kötelezhető, viszont ebben az esetben úgy érzem célszerű a haszonélvezetet megváltani, a jó testvéri viszony megőrzése érdekében. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 15. Szegedi Katalin szerint:

  T.Ügyvédnő.Fiam nevén tulajdonába lévő erdőn az én haszonélvezetel kártalanítási eljárásnál, én is kérhete külön kártérìtést vagy a megítélt öszegen kell osztoznunk amit ő kap mert ő a tulajdonos .

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Hölgyem! A kártalanítási eljárás során a megítélt összegből kiszámolják, hogy mennyi jár Önnek.
   Tisztelettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás