Mi az az előárverezési jog? Tulajdonostársak figyelem!

Egy ügyfelem a mai napon elmesélte, hogy árverésen megszerezte egy lakás 50 %-át. Az iránt érdeklődött tőlem, hogyan alakulhat a lakás sorsa, ha a másik 50% is árverezésre kerül.

Az 1/2 közös tulajdoni aránya miatt Ügyfelemnek elővásárlási joga lesz. Abban az esetben, ha a tulajdonostárs eladja a saját részét, akkor elővásárlási joga lesz.
Abban az esetben, ha az a másik fél tulajdon is árverezésre kerül, akkor Ügyfelem előárverezésre lesz jogosult. az előárverezés menete, hogy az árverezés kezdetéig be kell jelenteni a végrehajtónak, ha szeretne élni az előárverezési jogával.
Az előárverezői igény bejelentésére az “Előárverezés” menüpont alatt van lehetőség, nagyon fontos, hogy meg kell adni az árverés sorszámát.
A bejelentést követően a végrehajtó ellenőrzi, hogy valóban fennáll-e a jogosultság. Ezt hogy tudja ellenőrizni? Lekéri a tulajdoni lapot. A végrehajtó az elutasításról, vagy az elfogadásról emailt küld a kérelmezőnek.
 
Az előárverezésre jogosult jogai:
1. részt vehet ajánlattevőként az árverezésben
2. az érkezett vételi ajánlat vonatkozásában az árverés befejezéséig a legmagasabb összegű, érvényes vételi ajánlattal megegyező összegű vételi ajánlat tételével gyakorolhatja előárverezési jogát. A gyakorlatban az árverezési felületen a “tartom” gomb megnyomásával” lehet a legmagasabb vételi ajánlatot tartani.
Ha az árverés befejezéséig nem érkezik magasabb összegű érvényes vételi ajánlat, az előárverezésre jogosultat a legtöbbet felajánló árverező jogállása illeti meg, vagyis a tulajdonostárs lehet az árverési nyertes.
Végrehajtás során is állok rendelkezésre:
dr. Fülöp Edina
ügyvéd
ingatlanforgalmi szakjogász
06-30-363-1727
drfulopedina@gmail.com

3 Responses to Mi az az előárverezési jog? Tulajdonostársak figyelem!

 1. Kiss Péter szerint:

  Kedves Ügyvédnő!
  Mi van akkor, ha két személynek is van árverési elővásárlási joga: az egyik személy a lakás fele tulajdonosa,az ő része nem kerül árverésre és megvásárolni szeretné az árverésre váró fél lakást, a másik személy az árverést kérő személy. Mindkét fél előárverési jogára hivatkozva szeretne előjogokat a lakás licitálásánál.
  Tisztelettel köszönöm tájékoztatását.
  Kiss Péterné

 2. Malomvári Klára szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő! 1/2 tulajdonrészem van, a másik felére bejegyzett zálogjogom. Végrehajtást kérek, ha nincs ajánlattevő, hogyan lehet az enyém a másik fele is.
  Tisztelettel: Malomvári Klára

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Klára, nincs akadálya, hogy Ön, mint végrehajtást kérő licitáljon. Tisztelettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .