Abban az esetben, ha valaki, legyen az magánszemély, vagy gazdasági társaság tartozik nekünk, mert például kölcsön kért és a megbeszélt lejárati időpontban nem adta vissza a tartozás összegét, mielőtt bármilyen jogi intézkedést tennénk, érdemes fizetési felszólítást küldenünk adósunknak. A követeléskezelés első lépése a jól megfogalmazott felszólító levél, kiküldése után számíthatunk teljesítésre, mely következtében elkerülhetjük a fizetési meghagyást, illetve a bírósági a procedúrát, esetlegesen a végrehajtási eljárást, valamint jelentős költségeket takaríthatunk meg.

 

Fizetési felszólításunkban először pontosan meg kell jelölni a címzettet, valamint a feladót is – pontos névvel és címmel -, hogy az adós tudja, hogy ki követel tőle, majd ezek után kezdhetjük megfogalmazni, hogy mire alapítjuk a követelést.

 

A levelünkben pontosan meg kell fogalmazni, hogy milyen tartozásról beszélünk, hogy az adós számára egyértelmű legyen a tartozás összege is, valamint jogcíme is, hogy a tartozás miért áll fenn. Fontos, hogy tudjuk igazolni is a tartozás fennállását – érdemes ezeket mellékelten elküldeni -, valamint, hogy a fizetési határidő mikor járt le. Érdemes azon eseteket is beleírni a levélbe, hogy hogyan próbálkoztunk eddig már behajtani a követelésünket a határidő lejárta után, hogyan kerestük meg az adóst ennek érdekében korábban, erre az adós hogyan reagált, tett-e valami javaslatot a teljesítésre, vállalt-e újabb határidőt, stb.

Javaslatot kell tenni ezután arra, hogy milyen módon tudja a tartozását leróni, milyen úton történjen a fizetés, és mikor.

pl.: Kérem, hogy a fennálló tartozását, 200.000,- Ft-ot szíveskedjen 8 napon belül átutalni a Parádé Banknál vezetett 11212345-123456678-12340000 számú bankszámlára.

Mindezek után hívjuk fel figyelmét az esetleges következményekre, hogy ha továbbra sem teljesít, akkor milyen lehetőségek vannak, milyen jogkövetkezményekkel számolhat (például fizetési meghagyásos eljárás indítása).

Plusz 1 tipp: A felszólító levelet ne csak ajánlva, hanem tértivevényesen adjuk fel a postán annak érdekében, hogy mikor a tértivevény visszaérkezik hozzánk láthassuk, hogy az adós azt tényleg meg is kapta, valamint mikor vette át a levelet, ha már utolsó határidőt szabunk a fizetésre.

Remélem tudtam segíteni: dr. Fülöp Edina

Könnyebb ügyvéddel: dr. Fülöp Edina

ügyvéd

1122 Budapest, Városmajor utca 33. I/1.

06303631727

drfulopedina@gmail.com