Milyen kérdésekben kell megállapodnia az eladóval?

Milyen adatokra van szüksége az ügyvédnek ahhoz, hogy az ingatlan adás-vételi szerződést elkészíthesse?

Miután kedves vásárló rátalált álmai otthonára és körültekintően megszemlélte, feltehetően megállapodott az eladóval a vételárban. Ilyenkor a vevők és az eladók hátradőlnek és örülnek, de a megállapodás pontos részleteit nem árt rögzíteni, hogy az információkat tolmácsolni tudjuk az ügyvédnek.

Mielőtt kezet rázunk az eladóval, nem árt egy tulajdoni lapot kézbe venni és megnézni, hogy akivel tárgyalunk, az ténylegesen a tulajdonos-e, esetleg vannak-e más tulajdonosok, akik mit sem sejtenek az eladásról. Tegyük fel, hogy egy tulajdonos van, és feltett szándéka a lakást eladni. Első dolog kipipálva. Ezt követően érdemes megnézni, hogy mit is veszünk valójában, és amit veszünk, az hány négyzetméter, hány szobából és félszobából áll. Ezt a tulajdoni lap rögzíti.

Ha tehát megvan, hogy ki adja el, ki veszi meg, illetve mit, az már fél siker. Sajnos találkoztam már olyan esettel, ahol megtekintette a lakást a vevő, de később derült ki, hogy nem azt vásárolta meg, amit megtekintett. A per még folyik…és folyik…tehát legyünk körültekintőek.

A tulajdoni lapon szerepel, hogy milyen terhek vannak az ingatlanon. Általában kérdéses, hogy a fennálló hitel összege mennyi. Érdemes megkérdezni, hogy mennyi, illetve azt is, hogy a tehermentesítés mikor és milyen forrásból történik meg.

Fontos tudni, hogy van-e valakinek haszonélvezeti joga az ingatlanon, és ha igen, a haszonélvező ingyenesen vagy valamennyi pénz fejében mond-e le a haszonélvezeti jogáról.

Fontos leszögezni, hogy a vételár milyen forrásból (készpénz, hitel), és milyen ütemezésben áll rendelkezésre. Érdemes elkérni a számlaszámot, ahova az eladó a vételárat várja.

Fontos tisztázni, hogy a vételárból mennyi az előleg és mennyi a foglaló.

Meg kell beszélnie az eladónak és a vevőnek a kiköltözés és kijelentkezés napját. Érdemes megtudakolni, hogy az adott cím gazdasági társaság székhelye, telephelye, fióktelepe-e, mert kellemetlen (is) tud lenni, mikor az új lakásban az új lakó éppen élvezni kezdené munkája gyümölcsét, és mit sem sejtve házi papucsban, köntösben ajtót nyit, az ajtó előtt pedig nem a ház legkedvesebb szomszédja áll a legfinomabb  welcome sütivel, hanem egy még kedvesebb revizor, aki Sohasemvolt Kft.-t keresi.

Tisztázni kell az eladó kiköltözésének dátumát (nehogy annyira érzékennyé sikerüljön a búcsú, hogy még hónapokig ragaszkodjon a lakáshoz). Vagy ha marad, érdemes kötbért kikötni, hátha az motiválja a kiköltözésre.

Az ügyvéd kíváncsi lesz az energetikai tanúsítvány számára is, hiszen a Kormányrendelet kötelezővé teszi az eladóknak, hogy a vevő részére átnyújtsák, milyen energetikai besorolású az ingatlan.

Fontos az ügyvéddel közölni, hogy az elmúlt egy évben történt-e lakóingatlan értékesítés. Ez fontos infó, ha nem a történet végén szeretnénk fűhöz-fához futni, a lakás sarkainak klasszikus számolgatása helyett.

Ha lakást veszel, fordulj hozzám bizalommal és elkészítem az ingatlan-adás-vételi szerződést.

dr. Fülöp Edina

ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász

06-30-363-17-27