Ajándékba kapott lakás eladásánál mennyi az adó?

Sok ügyféllel előfordul, hogy a számára a szülőktől ajándékozott ingatlant rögtön értékesíti.

Az ingatlan eladásából származó jövedelmet személyi jövedelemadó terheli, ha illetékkiszabás nem történik. Márpedig az egyenesági rokonok közötti ajándékozás illetékmentes.

Ingatlan eladásából származó bevétel, amelyet a magánszemély az átruházásra tekintettel megszerez, magyarul az az összeg, amelyet vételárként megkap. A bevételből le kell vonni az átruházó személyt terhelő igazolt költségeket azon kivételekkel, melyeket valamely tevékenységéből származó bevételével szemben költségként elszámolt. Így kapjuk meg a jövedelmet, mely után az adófizetési kötelezettség keletkezik.

Tehát: abban az eseteben, ha ajándékozott ingatlant ad el a vételár 25%-a esik a személyi jövedelemadó hatálya alá, így a vételár 25 %-nak a 15 %-t kell megfizetni. (15% a személyi jövedelemadó jelen pillanatban).

Milyen igazolt költségeket kell levonni a vételárból?

 1. a megszerzésre fordított összeget, és az ezzel összefüggő más kiadásokat;
 2. az értéknövelő beruházásokat- festés, felújítás alatt keletkezett számlákon szereplő összeget
 3. a szerzési időponthoz tartozó bevételrész arányában az átruházással kapcsolatos kiadásokat- pl. ügyvédi munkadíj, amely szerződés átnézésével keletkezett

Ajándékozott ingatlan esetén mi a megszerzésre fordított összeg?

 1. Az ajándékozott ingatlan esetén a megszerzésre fordított összeget, mellyel csökkenteni lehet a bevételt, az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett érték határozza meg azzal, hogy a törvény 62. § (2) bekezdése alapján „amennyiben az illeték kiszabása az átruházásból származó jövedelem adókötelezettségének teljesítésére nyitva álló határidőig nem történik meg az átruházásból származó bevétel 50 százalékát kell figyelembe venni, és az így megállapított adókötelezettséget az illeték-kiszabás alapján önellenőrzéssel lehet módosítani”.
 1. Akkor, ha nem szab ki illetéket a hatóság, akkor az ajándékozással szerzett ingatlan esetében

„1. az átruházásból származó bevétel 75 százaléka, azzal, hogy más kiadás költségként nem vonható le a bevételből, figyelembe véve, hogy az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetében – az előbbi szerzési érték levonása után fennmaradó összeg egésze az utolsó szerzési időponthoz tartozó számított összegnek minősül,

vagy

 1. az ajándékozást követő ráépítés, létesítés, alapterület-növelés esetén választható az átruházásból származó bevételből az e) pont szerinti érték, továbbá a ráépítéssel, létesítéssel, alapterület-növeléssel összefüggő egyéb kiadások és az átruházással kapcsolatos kiadások levonása, ha azok együttes összege meghaladja az átruházásból származó bevétel 75 százalékát azzal, hogy az így kapott teljes számított összegből (a bevétel fennmaradó részéből) a ráépítésre, a létesítésre, az alapterület-növelésre vonatkozó szerzési időpont(ok)hoz, valamint az ajándékozási-szerzési időponthoz tartozó számított összegeket az említett szerzési időpont(ok) szerinti szerzési érték(ek) arányában kell meghatározni úgy, hogy az ajándékozási-szerzési időponthoz tartozó szerzési értéknek az illetékekről szóló törvényben meghatározott forgalmi érték minősül.”
 1. Ha mindezek alapján sem állapítható meg a megszerzésre fordított összeg, akkor a bevételt annak 75 %-ával kell csökkenteni, de ebben az esetben más kiadást költségként már nem lehet levonni.

Ha tehát a szülőktől kapott ingatlant abban az évben, amikor ajándékba kapja, vagy a következő évben értékesíti, költségszámlája nincsen, akkor a vételár 25 %-nak a 15 %-a az adó.

10.000.000,- Ft-os ingatlan esetén az adóalap 2.500.000,- Ft, annak a 15 %-a 375.000,- Ft, amelyet személyi jövedelemadóként ki kell fizetni és be kell vallani a következő évi adóbevallásban.

Az ingatlan átruházásából származó jövedelem a megszerzés és az azt követő évben tehát 100 %,

a megszerzést követő 2. évben 90 %,

3. évben 60 %,

4. évben 30 %,

5. és azt követő években pedig 0%, vagyis nem terheli személyi jövedelemadó, ugyanis olyan, mintha nem származott volna jövedelem. 

Ingatlan eladásakor, vételekor állok rendelkezésre.

Tisztelettel:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász

06303631727

16 Responses to Ajándékba kapott lakás eladásánál mennyi az adó?

 1. Kovács Kriszta szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  Szeretném megkérdezni Önt amennyiben lehetséges az alábbiakról. 2017-ben édesapám nekem ajándékozott egy 20 milliós lakást, amit idén 16 millióért kívánok eladni. Kérdésem kell-e fizetnem jövedelemadót utána.
  Köszönettel és üdvözlettel:Kovács Kriszta

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Kriszta! Igen, a vételár 25 %-nak a 15 %-a a személyi jövedelemadó, abban az esetben, ha nincs költségszámla. Üdvözlettel: Fülöp Edina ügyvéd

 2. Sebestyén Istvánné szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő. Kérem szíves válaszát.2016. 04. hónapban vásároltam szerkezetkész lakást br. 28.037.700 Ft. Lányomnak haszonélvezeti jog értéke 8.411.310 Ft. Illeték 19.626.400 Ft után 4 % = 785.056 Ft
  26.§ /1 bek.f. illetékkedvezmény – 600.000
  illeték fizetve: 185.056 Ft.
  A szerkezetkész lakásra lakhatóvá építetésével + 8 Millió Ft költség rakódott rá, amit legnagyobb részben Ő fizetett.2017. 09. hónapban ajándékként az ingatlant átadtam a lányomnak holtig tartó haszonélvezeti és tulajdonosi joggal.Az ajándék értéke 34.930.000 Ft – van a szerződésben.az ingatlan átruházással illeték kiszabás nem volt. .
  Sajnos életkörülményeiben váratlan változás van.Kérdésem az, ha eladja a lakást, akkor hogyan milyen adózási kötelezettség várható Ft. értékben.?

  Köszönettel várom Értesítését.Üdvözlettel Sebestyénné.

  ———-

 3. Gerencsér Mária szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő! 2013.szept. végén Édesanyám a lakását ajándékozással /haszonélvezettel/ a nevemre íratta, 3.800.000 Ft értékben meghatározva. Idén szeptemberben telik le az 5. év, ha néhány hónappal korábban értékesíteném, kellene-e szja-t fizetnem? Az ingatlan értéke 2013-ban irreálisan alacsony áron lett becsülve /még a haszonélvezettel is/. Most 15.000.000 Ft körül lehetne eladni. Van-e ennek jelentősége, következménye?
  /A haszonélvezetet szeretném levenni az ingatlanról./
  Válaszát köszönöm: G. Mária

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Mária! A szerzés éve az az év, amikor a földhivatalba a szerződést benyújtották. Ebben az esetben 2013. 2018-ban történő értékesítés esetén adófizetési kötelezettség nem keletkezik. A haszonélvezet törlése tekintetében, illetve az adás-vételi szerződés kapcsán forduljon hozzám bizalommal. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 4. Oroszné Barati Krisztina szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő! Az lenne a kérdésem keletkezik-e adófizetési kötelezettségem, ha ajándékozás utján a férjemtől 2014.03.05.én a fele lakásunkat megkaptam illetékmentesen.
  Lakás értéke: 4.8 millió volt az ajándékozáskor.
  Elváltunk: 2016.05.13.
  Lakás eladásra került 2017.04.10.Lakás eladási ára: 4.9 millió
  1/2 része járt: 2.45 millió.
  Ez azt jelenti hogy 50000 ft jövedelmem keletkezett és ez után fizetem az szj-t, vagy a 2.45 milliót kell az eltelt idő után 60% csökkenteni és ez után fizetek adót, vagy találtam a neten valami 25 % os értékmeghatározást.
  Köszönöm válaszát

 5. Homoki-Kállay Katalin szerint:

  Kérdésem lenne. Édesapám és édesanyám közös tulajdonában állt egy lakás. Édesanyám a ráeső felét nekem és a húgaimnak ajándékozta. Így Én és a két húgom 1/6 tulajdonjogot kaptunk, apámé maradt a fele. Eladtuk az ingatlant.

  Az ajándékozási szerződésben 9.000.000 forintra értékelték az ingatlant. Mi 10.500. 000 forintért adtuk el. Mennyi adót kell nekem fizetnem az ingatlan eladása után. Az ingatlan felét 2017-ben ajándékozta nekünk édesanyám, és 2018-ban adtuk el.

  Köszönöm!

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Katalin, önöknek jövedelmük keletkezett, a 10.500.000,- Ft-nak a 25 %-nak a 15 %-a lesz a személyi jövedelemadó.
   Ha 2018-ban adták el, akkor a jövő évi adóbevallásban kell majd feltüntetni. Üdvözlettel: dr. Fülöp Edina ügyvéd

 6. Varga Károly szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  A lakásomat a fiamnak ajándékoztam egy hónapja. Ő most el akarja adni, mert egy nagyobb értékű, most épülő lakást szeretne vásárolni, amely másfél éven belül készül el. Milyen adókötelezettsége keletkezik az ajándékba kapott lakás eladása miatt?
  Válaszát előre is köszönöm.
  Üdvözlettel:
  Varga Károly

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Uram, ahogy a cikkből is kiderül: a vételár 25%-a esik a személyi jövedelemadó hatálya alá, így a vételár 25 %-nak a 15 %-t kell megfizetni.
   Viszont jó hír, hogy a következő lakás vásárlásánál ezt a lakáseladást be lehet számolni, így az illeték kevesebb lesz a cserepótló illeték szabályai miatt.
   Üdv.: Fülöp Edina ügyvéd

 7. Hauksz Irén szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  2017ben anyukám testvéremnek és nekem ajándékozta a lakását 12millió ft értékben lett megjelölve az átru
  házásnál, 50% 50% hányaddal.
  10 millió Ft ért ertékesitem a részemet a testveremnek mennyi Adót kell fizetnem?
  Köszönöm válaszát tisztelettel
  Hauksz Irén

 8. Kiss Istvan szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő!
  2017-ben ajándékba kapta a fiam a lakását tőlünk szülőktől. 2021-ben szeretné eladni 31.000.000.-Ft-os áron. Szeretném megtudni mennyi szja-t kell fizetnie. Üdvözlettel Kiss István

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves István! Ha 31.000.000,- Ft az eladási ár, akkor a költség 23250.000,- Ft, a jövedelem 2325000,- FT, az adó pedig 348750,- Ft.
   Jövőre már adómentes lesz. Üdv.: Fülöp Edina ügyvéd

 9. Kocsis Ildikó szerint:

  Tisztelt dr.Fülöp Edina !
  Kiss Istvánnak 2021.03.19-én adott válaszát nem értem. Az ajándékozás útján szerzett ingatlanok értékesítése esetén előző válaszaiban is az eladási ár- azaz a bevétel- 25 %-át jelölte meg szja alapnak, további költség elszámolásra lehetőség nincs. Ismeretem szerint a törvény 2021-ben, erre vonatkozóan nem változott. Igy a 31 millió Ft bevételből az adóalap- véleményem szerint-7.750.000,-Ft, és 2022-ben sem lesz adómentes az értékesítés.
  Ha tévedek elnézését kérem!
  Tisztelettel:
  Kocsis Ildikó

 10. Kocsis Ildikó szerint:

  Tisztelt Ügyvédnő !
  Előző észrevételrészünkről storno ! Tévedtünk, a jövedelmet nem csökkentettük az évenként elszámolható összeggel, azaz nem a számított adóalapot figyeltük.
  Elnézését kérjük !
  Tisztelettel:
  Kocsis Ildikó

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Ildikó! Örülök, hogy követi a honlapot és figyel a részletekre. Annak is örülök, hogy -ezek szerint- nem tévedtem…Üdvözlettel: Fülöp Edina ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .