Itt összegyűjtöttem 7 hibát a bérleti szerződéskötésekor, amik mind a bérlő, mind a bérbeadó oldaláról felmerülhetnek. Ön ne essen az alábbi hibákba!

  1. A bérlő nem győződik meg, hogy a tulajdonos ír alá.

Gyakran előfordul, hogy a felek úgy kötnek szerződést, hogy a bérlő igazából azt sem tudja kivel áll szemben. Lehet, hogy van még egy tulajdonos? Elképzelhető, hogy van haszonélvezője az ingatlannak? Egyáltalán nem mindegy, hogy kivel és hogyan kötünk szerződést. Nagyon fontos, hogy a tulajdoni lap alapján győződjünk meg a tulajdoni viszonyokról a későbbi konfliktusok elkerülése érdekében.

  1. A bérbeadó azt sem tudja, ki a bérlő, mert az adatai hiányosak

 Ez is gyakori probléma, hogy a szerződésben hiányosan szerepelnek az adatok. Erre persze a bérbeadók akkor jönnek rá, mikor a bérleti szerződés alapján érvényesíteni szeretnék az elmaradt bérleti díjat, vagy elmaradt rezsiköltséget.

  1. Fogalmuk sincs a feleknek, mi és milyen állapotban maradt a lakásban, mert nincs leltár

Érdemes leltárba venni a dolgokat, valamint fényképeket készíteni, hogy milyen állapotúak a bútorok, a lakás tartozékai, hiszen ezzel is sok konfliktustól kímélhetjük meg magunkat akkor, amikor visszaadjuk, visszakapjuk a lakást, bérleményt.

  1. Nincs pontos fizetési határidő

Pontos időpont, pontos fizetési mód megjelölése a szerződésben elengedhetetlen!

  1. Felmondás nincs szabályozva

Sokan azt feltételezik, hogy ha határozott idejű a bérleti szerződés, akkor nem lehet felmondani. Ez egyáltalán nincs így az új Polgári törvénykönyv alapján, tehát ha azt szeretnék, hogy ne lehessen felmondani, akkor erre külön ki kell térni.

  1. Internetről letöltött minta használata

Az interneten sok letöltött minta kering és az ember azt gondolja, hogy összeollózva nem tévedhet. Az emberek azt is gondolják, hogy minél hosszabb a szerződés, annál jobb. Fentiek bizony azt eredményezi, hogy sok egymásnak ellentmondó feltétel keletkezik a szerződésben.

  1. Tanúk hiánya

A szerződésekről általában hiányzik két tanú. Ez elengedhetetlen a későbbi bizonyítás megkönnyítése érdekében.

 

+1 tipp:

 

Mindenkinek javaslom, hogy a bérleti szerződés tartalmát beszéljük át, miután megszerkesztem és aláírták célszerű közokiratba foglaltatni vagy egyoldalú kiköltözési nyilatkozatot készíttetetni a közjegyzőnél.

 

Állok rendelkezésükre, tisztelettel:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász

06303631727

drfulopedina@gmail.com