A tollvonás ereje, avagy haszonkölcsön vége a földeknél- nem játék!

Földművelő vagy és te is megfeledkeztél róla?

Számos ügyfél van, aki megfeledkezett arról, hogy a haszonkölcsön-szerződések 2014. december 31. napján megszűntek. Tulajdonképpen egy tollvonással. Ez azt jelenti, hogy a földhasználati lapról a földhivatal törölte azokat az embereket, akik a haszonkölcsön szerződés alapján művelték a földeket.  De hiába a tollvonás, ha a haszonkölcsön szerződés alapján a haszonkölcsönbe vevő tovább műveli a földet.

 

Mit is mond a törvény?

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény – 70.§ (2) bekezdése alapján a törvény hatálybalépésekor fennálló, határozott vagy határozatlan időtartamra kötött haszonkölcsön-szerződések 2014. december 31. napján a törvény erejénél fogva megszűntek az alábbiak szerint:

 

„(2) E törvény hatálybalépése előtt megkötött haszonbérleti, feles bérleti, részesművelési, szívességi földhasználati szerződések módosítására e törvény rendelkezéseit kell alkalmazni, ha a szerződés módosítása a fölhasználati jogosultság időtartamának meghosszabbítására, illetve ha a módosítás a haszonbér mértékének a csökkentésére irányul. E törvény hatálybalépése előtt megkötött haszonkölcsön szerződés időtartamának meghosszabbítása semmis. E törvény hatálybalépésekor fennálló, határozatlan időre vagy határozott időtartamra kötött haszonkölcsön-szerződés 2014. december 31-ével megszűnik.”

 

Ezen törvényi rendelkezésnél fogva tehát a föld művelésére kötött haszonkölcsön szerződés a törvény erejénél fogva megszűnt és 2014. december 31. napján az ingatlan-nyilvántartásból is hivatalból törlésre került.

 

Ez azt jelenti, hogy a haszonkölcsön 2015. január 1. napjától nem minősül érvényes földhasználati jogcímnek és földhasználatra nem jogosít, tehát senki sem jogosult tovább használni a korábban művelt Termőföldeket.

 

A fennálló helyzet miatt mindenkinek javaslom, hogy keresse meg a termőföld tulajdonosát és kössön új haszonbérleti szerződést. Haszonkölcsön szerződést már nem lehet kötni. Fontos viszont az intézkedés, hogy esetleges eladás esetén hivatkozni lehessen az elővásárlási jogra, valamint hogy jogszerű legyen a földhasználat.

 

Ha a haszonbérlettel kapcsolatban bármilyen kérdés van, állok rendelkezésre:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

ingatlanforgalmi szakjogász

06303631727

drfulopedina@gmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .