Mennyibe kerül az alapítás?

illetékmentes.

Forrás: Az 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről, vagyis az Itv. 57. §-a alapján az alapítvány nyilvántartásba vételére irányuló eljárás illetékmentes.

 

Korábban tehát az alapítványok nyilvántartásba vétele és változásbejegyzési eljárása -illetékmentes volt. Tehát, ha alapítottunk egy alapítványt vagy ha például változott az alapítvány székhelye és azt bejelentettük a nyilvántartó törvényszéknek- ezt illetékmentesen tehettük meg, nem kellett fizetni eljárási díjat a törvényszéknek.

2020. január 1-jétől azonban ez is változott, és ezen időpont után beadott kérelmek esetén már esetlegesen fizetni kell.

Az alapítvány továbbra is adómentességére tekintettel nem kell fizessen, de ehhez meg kell valósuljon az a feltétel, hogy

  • az alapítás évét követő második év végéig közhasznú jogállást szerzett vagy
  • újonnan létrejött, más EGT-államban nyilvántartásba vett alapítványként az alapítás évét követő második év végéig teljesítette a közhasznú szervezetté történő minősítés  feltételeit

Mi a helyzet, ha ezek a feltételek nem teljesülnek?

  • amennyiben nem fizettünk illetéket, de nem teljesül a fenti 2 feltételből valamelyik,  a meg nem fizetett illetéket (10500,- Ft) az eredeti esedékességtől számított késedelmi pótlékkal megnövelt összegben köteles az állami adóhatóság felhívására megfizetni az alapítvány. ha időközben az alapítvány megszűnik, ezen fizetési kötelezettség az alapítót vagy annak jogutódját terheli.

Abban az esetben, ha az alapítvány létrehozásához segítségre lenne szüksége, állok rendelkezésre:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász