Sok ügyfelem olyan lakást vásárol befektetési céllal, ahol már bérlők lakják az ingatlant. Úgy vélik, így nagyon jó üzletet kötnek, hiszen már nem kell bérlőt keresniük. Az Eladók is örülnek, hiszen nem kell már a bérlőkkel úgymond bajlódniuk és esetenként magasabb vételárat is kapnak a lakásért. A megbízható bérlő és a hosszú bérleti szerződés aranyat ér jeligére…

Ha Ön is ebben a cipőben jár akár eladóként, akár vevőként, akkor érdemes tovább olvasnia néhány nézőpontért és tanácsért.

  1. Az eladóknak természetesen nem kell az eladáshoz a bérlők hozzájárulását kérnie, csak tájékoztatni róla a bérlőket.
  2. A Vevő megszegi a bérleti szerződést ls a bérlőt kár éri, akkor a bérlő az eladótól és a vevőtől is kérheti a kártérítést.
  3. A vevőnek nem kell bajlódnia új bérleti szerződés megkötésével, mert a meglévő bérleti szerződés továbbra is érvényes.
  4. A vevőnek mindenképp ellenőriznie kell még adás-vétel előtt a bérleti szerződés tartalmát, hiszen a felmondás szabályozása tartogathat meglepetéseket.
  5. A kaució összegét a bérlőnek már az új tulajdonos fogja visszafizetni, így érdemes ennek az összegét is ellenőrizni és esetenként a vételárba belekalkulálni.

Azt gondolom, hogy a 2. pont szorul magyarázatra, mégpedig az eladó akkor is felelős lesz a szerződésszegésért, ha ez neki nem felróható, magyarul nincs hozzá köze.

Mi lehet a megoldás?

A vevő oldaláról:

A bérleti szerződés átnézése, értelmezése

Az Eladó oldaláról:

Már a bérleti szerződésbe feltüntetni, hogy a az egyetemleges felelősségre vonatkozó szabály alkalmazását kizárják.

Az a javaslatom, hogy ne használjanak internetről letöltött bérleti szerződés mintákat, mert akkor el lehet kerülni a későbbi konfliktusokat.

Forduljanak hozzám bizalommal: