Katás ev. kültagként lehet katás?

Ügyfelem katás egyéni vállalkozó és felmerült a kérdés, hogy katás egyéni vállalkozó lehet-e betéti társaságban szintén kata alá bejelentkezett kisadózó?
Abban az esetben, ha lehetséges, akkor az ügyvezetést milyen viszonyban láthatja el?
Az ügyfélben további kérdése volt, hogy a betéti tárasság beltagjának kötelező-e a Kata alá bejelentkeznie?

 

A kisadózó vállalkozások tételes adójával kapcsolatos rendelkezéseket a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (továbbiakban „Katv.”) tartalmazza.

A Katv. 7. § (4) bekezdése előírja, hogy a kata hatálya alá bejelentkezett kisadózó vállalkozásnak legalább egy fő kisadózót be kell jelentenie. Kisadózó pedig a bt. esetében a társaság kisadózóként bejelentett tagja lehet. [Katv. 2. § (11) bekezdés]

A Katv. 7. § (1) bekezdése szerint az adóalanyiság választásának bejelentésével egyidejűleg a kisadózó vállalkozás bejelenti azon kisadózónak vagy kisadózóknak a nevét, címét, adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, aki vagy akik bármilyen jogviszonyban – ide nem értve a munkaviszonyt – végzett tevékenység keretében (ideértve különösen a személyes közreműködést, a vezető tisztségviselői és a megbízási jogviszony alapján végzett tevékenységet) részt vesz vagy vesznek a kisadózó vállalkozás tevékenységében.
Egyéni vállalkozó a betéti társaságban csak kültag lehet, mivel nem lehet korlátlanul felelős, tehát nem lehet betéti társaság beltagja.

Erről a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: “Ptk.”) 3:90 § (1) bekezdése rendelkezik:

3:90. § [A társaság tagjai] 

(1) Természetes személy egyidejűleg egy gazdasági társaságban lehet a társaság korlátlanul felelős tagja. Kiskorú személy gazdasági társaság korlátlanul felelős tagja nem lehet.


A Katv. nem tartalmaz arra vonatkozóan tiltást, hogy a Bt. kültagját ne lehetne kisadózóként bejelenteni, illetve azt sem írja elő kötelező jelleggel, hogy a beltagot mindenféleképpen be kell jelenteni kisadózóként.
A Katv. arról azonban rendelkezik, hogy a vezető tisztségviselői feladatokat nem munkaviszony keretében ellátó, a kisadózó vállalkozással megbízási jogviszonyban álló és a személyes közreműködésre köteles tagokat a kisadózó vállalkozás köteles bejelenteni kisadózóként.
A kisadózó vállalkozás tevékenységében a bt., a kkt. kisadózóként be nem jelentett tagja kizárólag munkaviszony keretében működhet közre.

A Katv. azt sem tiltja meg, hogy egy katás egyéni vállalkozó egy katás bt. kültagjaként ne kerülhetne kisadózóként bejelentésre.
A Ptk 3:156. § bekezdése úgy rendelkezik, hogy betéti társaság esetében a kültag nem lehet a társaság vezető tisztségviselője, vagyis nem láthatja el az ügyvezetést. Ebben az esetben a beltagnak kisadózónak kellene lennie, ha megbízási viszonyban látja el a feladatokat. A Ptk. ezen része azonban diszpozitív, ez azt jelenti, hogy a betéti társaság tagjai a törvényben foglaltaktól eltérhetnek, így a betéti társaságban a kültag is lehet vezető tisztségviselő, ha a tagok így határoznak.

Ha Ön is betéti társaságot kíván alapítani, akkor keressen bizalommal:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

06-30-363-17-27

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .