„Tisztelt Ügyvédnő !
Tanácsot szeretnék kérni.
Devizahitelünk peresítés alatt a bank beadványára a bíróság felszólított bennünket, mint alpereseket, hogy adjuk be Ellen kérelmünket. Beadványunkban előadtuk, hogy szerintünk mi a szerződésben a tisztességtelen és miért nem állja meg a helyét a deviza hitel szerződés és hogy a szerződést megtámadjuk az felsorolt indokok alapján. A beadványunkra ráírtuk: Ellenkérelem. A bíróság felszólított, 8 napon belül jelezzük minek szántuk a beadványt: Ellen kérelemnek vagy Viszont keresetnek, mert a viszont keresetnek 6 % az illetéke. Mi nem tudjuk mi a különbség a kettő között.
Hátránnyal  vagy előnnyel jár akár az egyik akár a másik?
Mit jelent számunkra, ha Ellenkérelemmel és mit ha Viszont keresettel élünk a felperes bank beadott keresetére?
A 6 % -ot mi nem tudjuk megfizetni ,származik abból hátrány ha beadott keresetünket Ellen kérelemnek jelezzük a bíróság felé?
Köszönöm előre is segítő válaszát.
Üdvözlettel Tímea”

A felperes keresetének előterjesztése után az alperesnek van lehetősége a keresetre reagálni, vagyis ellenkérelmét előterjeszteni. Az Alperes ellenkérelme általában a per megszüntetésére irányul, vagy érdemi védekezést tartalmaz.

Előbbi esetben az Alpereseknek ezt a védekezését egyébként alaki védekezésnek hívjuk, ebben az esetben a bíróság erről dönt elsődlegesen. Ez a fajta védekezés nem érinti a per tárgyát, hanem ilyenkor az Alperes a perelőfeltétel vagy feltételek hiányára hivatkozik. pl. nincs hatásköre a bíróságnak, nincs illetékessége.

Tímea által kérdezett esetben az ellenkérelem az Alperesek, tehát Tímea és a vele együtt hitelt felevő adós érdemi védekezése. Érdemben akkor védekezik az Alperes, ha arra hivatkozik, hogy a Felperes követelése nem áll fenn vagy csak részben áll fenn és emiatt a kereset elutasítását kéri. Az ellenkérelemben mindig elő kell adni a tényeket és a bizonyítékokat, ami arra irányul, hogy az Alperes pl. miért nem tartozik.

Abban az esetben, ha az Alperes védekezése ellenkövetelést is tartalmaz viszontkeresetnek hívjuk.

Ha Tímea arra hivatkozik, hogy neki tartozik a Bank, mert pl. a bank kárt okozott nekik, akkor az már viszontkereset és a kért összeg 6%-át le is kell róni illetékként.