Olvasóm kérdése:

„A kérdésem az volna, hogy árverés és licit alatt álló ingatlan tulajdonjogát eladhatja-e annak tulajdonosa az árveréstől függetlenül. Gondolok itt arra, hogy az mbvk oldalán egy árverésre feltett lakást kinéztem megvételre, pontosabban licitálásra, s láttam, hogy már két licitáló is volt az ingatlanra. Mielőtt azonban befizettem volna a regisztrációs díjat a licitáláshoz, felhívtam a megadott végrehajtót, időpont egyeztetése végett, hogy megtekinthessem a lakást. Azonban közölte a végrehajtó, hogy már nincs mit megnézni, s ugyan nem járt le az árverés licitideje, de le lett szedve az ingatlan a végrehajtói kamara oldaláról is, mivel az árveréstől függetlenül, a tulajdonos közvetlenül eladta az ingatlant egy vevőnek (gondolom a végrehajtási jog bejegyzésével együtt.) Kérdésem az volna, hogy ez lehetséges-e, s nem csak a licitálás hivatalos meghirdetése előtt van jogi mód az ingatlannak a bejegyzési jog további tűrésével együtt történő megvásárlásra, s az árverés alatt nem? Tehát az árverés meghirdetése nem-e von jogi következményeket, tiltásokat maga után, vagy az esetleges licitálók valóban teljesen kiszolgáltatottak e szemszögből, s akár a semmire licitálhatnak, és nincs valós foglalási jog az ingatlanra a licitjeik mögött? S még egy kérdés, ha a végrehajtó egy jogtalan cselekményről, egy jogtalanul megvalósult adás-vételről tájékoztatott, akkor hol lehet ez ellen szót emelni? A végrehajtói kamaránál lehet panaszt tenni, lévén végső sorban a bírósági végrehajtó, akinek a végső beleegyezése kellett az ingatlanvásárláshoz? Vagy ez tőle függetlenül is kivitelezhető lehetett, főként ha ez egy törvénytelen tulajdonjogszerzés? S ha mindez igaz és jogos, akkor bármelyik árverésben való részvételkor erre lehet számítani, hogy akár nem valós ingatlanra licitálok, s teszem kockára a pénzemet? Válaszát előre is köszönöm.” (K. Dezső)

Tegyük fel, hogy az ingatlanon szerepel egy jelzálogjog a Bank irányába, ehhez tartozik egy végrehajtási jog, valamint egy másik jelzálog a társasházi közös költségtartozás miatt. A végrehajtási eljárás elindul, a végrehajtó kitűzi az árverés időpontját. Az árverés tényét a földhivatal a tulajdoni lapra feljegyzi.

Az árverés alatt álló ingatlan tulajdonosa saját maga értékesítheti az ingatlant és a befolyt vételár összegéből maga tehermentesítheti az ingatlant. Ehhez joga van. A másik lehetősége az Adósnak, hogy felveszi a kapcsolatot a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel, az Állam megvásárolja az ingatlant, ha lehetséges és az Adós az Ingatlanban marad, bérli a továbbiakban az ingatlant az államtól és bérleti díjat fizet.

Sok esetben előfordul tehát, hogy az Adós egy hitelező, vagy a leendő vevő segítségével a tartozásai rendezését megkíséreli.  Tehát a fenti példából kiindulva: befizeti a hitelező banknál a tartozás összegét, aztán elmegy a társasházi közös képviselőhöz befizeti a közös költség elmaradását. (ez utóbbi esetben a vevő az adott vételárrészeket teljesíti a jogosultak felé). A Bank és a közös képviselő által kiadott nyilatkozat birtokában az eljáró végrehajtót felkeresve az Adós tudja töröltetni a végrehajtási jogokat és ezáltal az árverést is. Mindez lehetséges addig, amíg a licitálási idő véget nem ér. Fontos tudni, hogy az eljáró végrehajtónak a végrehajtási jutalékot is meg kell fizetnie az adósnak.

Ebben az esetben az adós tehát a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni. Ennek keretében a járulékos költségeket befizetni  a megfelelő számlára, valamint a bírósági végrehajtót megillető összeget  köteles a végrehajtó elszámolási számlájára befizetni, illetőleg nyugta ellenében a végrehajtónak átadni.

Ennek elmulasztása esetén ezen összeg megfizetéséért az adós és a végrehajtást kérő egyetemlegesen felel.

Az is megfelelő, ha az Adós a végrehajtónál közvetlenül megfizeti a végrehajtási jutalékot.

Ha végrehajtást kérő a követelés megszűnését bejelentette, és a felhívásban megjelölt összegeket az Adós megfizette, a végrehajtási eljárás befejeződik, így a végrehajtó az ingatlan árverést törli. Az addig beérkezett licitelőlegeket pedig a jogosultak részére visszautalja.

Tisztelettel:

dr. Fülöp Edina ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász