Tegnap óriási nyári zápor volt. Hatalmas jégdarabok estek az autóm tetejére és rémisztő volt, ahogy a jég verte az autó tetejét és a szélvédőt. Eszembe is jutott egy ügyfél esete, mégpedig az, amikor rádőlt egy közterületen lévő fa az autójára, mikor nagy vihar tombolt Budapesten. Még szerencse, hogy az ügyfél nem ült az autóban.

A kép természetesen csak illusztráció, de az ügyfél legalább annyira megrémült, mint mikor az erdőben lát az ember lánya egy autóroncsot egy csontvázzal…:-) Főleg, ha azt is számba vesszük, hogy ez az eset a belvárosban történt, nem a prérin…ennek a fának határozottan volt gazdája. Nem más, mint az önkormányzat!

Az eset után a tűzoltó kiszabadította az autót, én meg levelet írtam a fa tulajdonosának, az önkormányzatnak, hogy az ügyfelem autójában keletkező kárt térítse meg. Az önkormányzat elzárkózott, így pereskedni kezdtünk. Az önkormányzat nem szerette volna kifizetni az ügyfelem kárát, mondván ő vállalkozási szerződést kötött a fák karbantartására egy vállalkozóval, ezért a káresemény nem az ő felelőssége.

Az I. fokú Bíróság ügyfelemnek adott igazat és megállapította, hogy a fa, amely rádőlt az autóra közúton állt, a közút tartozékának minősül és az önkormányzat egyértelműen felelősséggel tartozik a területen álló fa kidőlése folytán keletkező károkért, amelyet köteles megtéríteni. Ez alól csak akkor mentesült volna, ha bizonyítja, hogy úgy járt el, ahogy az adott esetben elvárható.

Az önkormányzat nem mentesült amiatt, hogy a fák karbantartására egy vállalkozót bízott meg. A bíróság kiemelte, hogy az önkormányzat szerződéses partnere által elvégzett munkáért, mulasztásért, mint sajátjaként felel. A felelősség alól nem mentesíti az a körülmény, hogy olyan céget bízott meg a feladatok ellátásával, amely kert és parkgondozással foglalkozik.

A Bíróság kifejtette, hogy az önkormányzat kötelezettsége a köztéri fák karbantartása. Kizárólag akkor mentesülhetett volna a felelősség alól, ha az általa igénybe vett vállalkozó munkáját és annak milyenségét folyamatosan ellenőrzi, és ennek tényét dokumentálja, vagy olyan elháríthatatlan körülmény okozta volna a fa kidőlését, amely sem az önkormányzatnak, sem a vállalkozónak nem róható fel.

Az önkormányzat fellebbezett, a II. fokú bíróság pedig az I. fokú bírósággal mindenben egyetértett és az I. fokú bíróság ítéletét helyben hagyta. Az ügyfelemnek így egy kicsit hosszadalmas úton, de maradéktalanul megtérült a kára.