Egy ügyfelem a mai napon elmesélte, hogy árverésen megszerezte egy lakás 50 %-át. Az iránt érdeklődött tőlem, hogyan alakulhat a lakás sorsa, ha a másik 50% is árverezésre kerül.

Az 1/2 közös tulajdoni aránya miatt Ügyfelemnek elővásárlási joga lesz. Abban az esetben, ha a tulajdonostárs eladja a saját részét, akkor elővásárlási joga lesz.
Abban az esetben, ha az a másik fél tulajdon is árverezésre kerül, akkor Ügyfelem előárverezésre lesz jogosult. az előárverezés menete, hogy az árverezés kezdetéig be kell jelenteni a végrehajtónak, ha szeretne élni az előárverezési jogával.
Az előárverezői igény bejelentésére az „Előárverezés” menüpont alatt van lehetőség, nagyon fontos, hogy meg kell adni az árverés sorszámát.
A bejelentést követően a végrehajtó ellenőrzi, hogy valóban fennáll-e a jogosultság. Ezt hogy tudja ellenőrizni? Lekéri a tulajdoni lapot. A végrehajtó az elutasításról, vagy az elfogadásról emailt küld a kérelmezőnek.
 
Az előárverezésre jogosult jogai:
1. részt vehet ajánlattevőként az árverezésben
2. az érkezett vételi ajánlat vonatkozásában az árverés befejezéséig a legmagasabb összegű, érvényes vételi ajánlattal megegyező összegű vételi ajánlat tételével gyakorolhatja előárverezési jogát. A gyakorlatban az árverezési felületen a „tartom” gomb megnyomásával” lehet a legmagasabb vételi ajánlatot tartani.
Ha az árverés befejezéséig nem érkezik magasabb összegű érvényes vételi ajánlat, az előárverezésre jogosultat a legtöbbet felajánló árverező jogállása illeti meg, vagyis a tulajdonostárs lehet az árverési nyertes.
Végrehajtás során is állok rendelkezésre:
dr. Fülöp Edina
ügyvéd
ingatlanforgalmi szakjogász
06-30-363-1727
drfulopedina@gmail.com