35 év alattiak illetékkedvezménye

Sok bizonytalanság kapcsolódik a 35 év alattiak illetékkedvezményhez is.

Ma egy ügyfelem az alábbit kérdezte:

“35 év alatti vagyok, nincs ingatlan a tulajdonomban. Jogosult vagyok igénybe venni a 35 év alattiak illetékkedvezményét, ha belterületen lévő hétvégi ház, udvar megjelölésű ingatlant vásárolok?”
Bár a kérdező már több fronton körbejárta a kérdést, sőt telefonon érdeklődött több adóhatóságnál is, de mindenhol más választ kapott, így hozzám fordult.
Több dolgot kell tisztázni, mert csak két információ áll rendelkezésre:

 1. 35 év alatti az ügyfél- ezt már tudjuk. Az illetékkedvezmény a 35 év alattiaknak jár. Fontos még, hogy az illetékkötelezettség keletkezésekor még ne legyen 35 éves a vagyonszerző.

Mikor keletkezik az illetékkötelezettség? Az adás-vételi szerződés megkötésének a napján.

 1. Nincs más ingatlantulajdona.
 2. A megvásárolni kívánt ingatlan vételárát még nem tudjuk, hiszen nagyon fontos, hogy az 50 %-os visszterhes vagyonátruházási illetékkedvezményt azok vehetik igénybe, akik megfelelnek az 1., 2. pontban leírtaknak és az ingatlan, amit meg kívánnak vásárolni  15 millió alatti kell legyen. Az ügyfél 15 millió forint alatti ingatlant szeretne vásárolni.

Korábban egyébként a kedvezmény akkor járt, ha a megvásárolni kívánt lakás maximum 8 millió forint volt.

 1. A kedvezmény igénybevételének további feltétele, hogy lakástulajdonról legyen szó. Persze rögtön felmerül a kérdés, hogy mi az a lakástulajdon, hiszen a tulajdoni lapon ilyen kategória nem szerepel. Lakástulajdon alatt lakás vagy lakóházként nyilvántartott ingatlant, valamint szerkezetkész lakóházat és a tanyaként feltüntetett ingatlanon lévő építményt is lehet érteni. Ugyanakkor nem lakásingatlan az az ingatlan, amelyiket 5 éve már más célra használják. Nem lakóépület a lakóházzal egybeépült garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület sem.

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: „Itv.”) értelmező rendelkezése sem túl egyértelmű, de mielőtt még válaszolnék a kérdésre, nézzük a törvény szövegét.

Az Itv. 26. § (6) bekezdése az alábbiak szerint rendelkezik:

„Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött fiatal az első lakástulajdonának (tulajdoni hányadának) megszerzése esetén az egyébként fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, ha az egész lakástulajdon forgalmi értéke a 15 000 000 forintot nem haladja meg. Ilyen forgalmi értékű lakás tulajdoni hányadának megszerzése esetén a vagyonszerzőt a szerzett tulajdoni hányaddal arányos mértékű kedvezmény illeti meg.”

Az Itv. az értelmező rendelkezések között a 102. § (f) bekezdésében határozza meg, mi az a lakástulajon:

„f)  lakástulajdon: lakás céljára létesített és az ingatlan-nyilvántartásban lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott vagy ilyenként feltüntetésre váró ingatlan a hozzá tartozó földrészlettel. Lakásnak minősül az építési engedély szerint lakóház céljára létesülő építmény is, amennyiben annak készültségi foka a szerkezetkész állapotot (elkészült és ráépített tetőszerkezet) eléri. Ha az ingatlan-nyilvántartásban tanyaként feltüntetett földrészleten lakóház van, az épületet – a hozzá tartozó kivett területtel együtt – lakástulajdonnak kell tekinteni. Nem minősül lakástulajdonnak a lakóépülethez tartozó földrészleten létesített, a lakás rendeltetésszerű használatához nem szükséges helyiség még akkor sem, ha az a lakóépülettel egybeépült (garázs, műhely, üzlet, gazdasági épület stb.), továbbá az ingatlan-nyilvántartásban lakóházként (lakásként) nyilvántartott olyan épület, amelyet az illetékkötelezettség keletkezését megelőzően már legalább 5 éve más célra hasznosítanak;”

 

Mindezek alapján azt lehet mondani, hogy a 4 % helyetti 2 %-os illeték nem jár a kérdezőnek.

 

Ingatlan adás-vételi szerződés megkötésekor tisztázzuk a fizetendő illeték mértékét.

Keressen Ön is bizalommal:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

ingatlanforgalmi szakjogász

06303631727

2 Responses to 35 év alattiak illetékkedvezménye

 1. Feind Ilona szerint:

  Tisztelt!Kérdésem az lenne,hogy első ingatlanomat vàsàrolnàm meg.Mekkora illetéket kell megfizetnem?A vàsàrolandó ingatlan vételàra 2,5millió ft.Üdv:Ilona.

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Ilona!
   Abban az esetben, ha Ön 35 év alatti és lakóingatlant vásárol, akkor az illeték a 2.500.000,- Ft vételár után a vételár 2 %-a lesz, tehát 50.000,- Ft. 12 havi részletfizetés kérelmezésére van lehetőség a B400-as NAV adatlapon.
   üdv.: dr. Fülöp Edina ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .