Lakás vásárlásakor érdemes az ügyvéddel közölni, ha a vásárlást megelőző HÁROM éven belül (korábban egy év volt, de most már 3) a vevő eladott lakást. Ennek tényét érdemes megjelölni a Földhivatal felé benyújtandó B400-as NAV adatlapon, hogy az adóhatóság figyelemmel legyen erre a tényre az illeték kiszabásakor. Az illeték alapja ugyanis az eladott és a vásárolt ingatlan forgalmi értékének a különbözete.

Abban az esetben, ha előbb sikerül vásárolni ingatlant, mint eladni, akkor sincs baj, ugyanis az adóhatóságnak nyilatkozni kell erről a tényről, a nyilatkozatnak megfelelően az adóhatóság az illeték kiszabását 12 hónapra elhalasztja. 12 hónapon belül az eladás tényét igazolni kell az adóhatóság felé. Igazolni az adás-vételi szerződés másolatával lehet. A jogszabály szerint más megfelelő módon is lehet. (Ez utóbbit nem próbálnám, valószínű két tanú megfelelő mód lehet,  de az adóhatóság nem díjazná és elhajtanának tanústól, mindenestül.) Az adóhatóság ebben az esetben is az illeték kiszabásánál az eladott és a vásárolt lakás forgalmi értékének a különbözetét veszi alapul, és azon összeg után szabja ki az illetéket. Ha valami miatt mégsem adjuk el a lakásunkat, akkor az adóhatóság a jegybanki alapkamat kétszeresének megfelelő pótilletéket szab ki a nyilatkozat benyújtásának napjától, plusz az illetéket a vásárolt lakás forgalmi értéke alapján kiszabja.

Az illeték mértéke a lakás forgalmi értékének a 4 %-a.

Tehát, ha 10 millió forintért vásárolok lakást, akkor az illeték mértéke 400 ezer forint.

Ha eladtam egy lakást 8 millió forintért, és ennem tényét igazolom, akkor 2 millió forint után szabják ki az illetéket, vagyis 80 ezer forintot kell fizetni. Megéri résen lenni.:-)

A böngészőben tiltva van a javascript használata. Az űrlap ellenőrző funkciói nem fognak jól működni.

Név*
Email cím*
Telefonszám*
Az ügy rövid leírása*