Mi történik? Inkasszó a céges számlán végrehajtó módra

A minap egy ügyfelem azzal hívott fel, hogy az önálló bírósági végrehajtó inkasszózta a cég számláját, mivel a végrehajtó által küldött letiltást, miszerint az egyik munkavállalójának, mint adósnak a munkaviszony alapján kapott munkabéréből annak 33% százalékáig terjedően tartásdíj jogcímén vonja le a letiltásban szereplő összegeket.

Ügyfelem inkább lágy szívére hallgatva, és a végrehajtó lesújtó öklével, bocsánat inkasszójával nem törődve, illetve erről nem is tudva, ezen kötelezettségét nem teljesítette. Meglepődött a vizes lepedőn, amit a végrehajtó húzott rá inkasszó formájában.

Lehet-e köze a cégnek, mint munkáltatónak a munkavállaló, mint adós tartozásához?

Ha munkavállalóként az önálló bírósági végrehajtótól letiltás tárgyú levelet kapunk, amelyben felhív a munkabérből való levonására, teljesítenünk kell a kötelezettségünket. Abban az esetben, ha ennek a kötelezettségnek nem teszünk eleget a le nem vont összeg erejéig készfizető kezesként felel a végrehajtást kérőnek.

A bírósági gyakorlat szerint és a fentiekről rendelkező végrehajtási törvény 79. § (1) bekezdése, (1994. évi LIII. törvény) valamint a PK.199. szám alapján a munkáltatóval szemben érvényesített követelés is a gyermek létfenntartását biztosítja, a gyerek nem kerülhet hátrányosabb helyzetbe amiatt, hogy a munkáltató a kötelezettségét nem teljesíti, ezért a munkáltatót marasztaló határozat előzetesen végrehajthatónak nyilvánítható a bíróság által.

Fontos kötelezettsége a munkáltatónak az is, hogy az önálló bírósági végrehajtó letiltásának kézhezvételét követő munkanapon értesítenie kell a munkavállalót, a munkaviszony megszűnése esetén pedig tartozás-igazolást kell kiállítani, amelyben fel kell tüntetni a fennálló tartozást, a végrehajtó nevét, az ügyszámot és az átutalási utasítást.

Arról nincs információm, hogy a végrehajtó jogszerűen járt-e el, az viszont biztos, hogy a letiltásnak minden esetben eleget kell tenni, még akkor is, ha a munkavállaló könnyei pont a lágy szívünkre esnek.