Mi a helyzet akkor, ha szükség van valamilyen dokumentumra a bírósági aktából?

 A bíróságon lehetőség van az aktába történő betekintésre, ha arra jogosultak vagyunk, a jogosultak meghatalmazottja vagyunk. Ennek igazolását követően alkalmunk nyílik jegyzetelésre, sőt másolat kérésre is, ami természetesen díjköteles:

Az Itv. 37. § (3) bekezdése szerint a bíróság, valamint büntető ügyben a nyomozó hatóság által készített iratmásolat illetékére – ha e törvény másként nem rendelkezik – a melléklet IV. címében foglaltak az irányadók. A mellékletben foglalt szabályok alapján az államigazgatási eljárásban készített hitelesített vagy hitelesítetlen másolat, illetőleg kivonat illetéke oldalanként magyar nyelvű másolat esetében 100 forint, idegen nyelvű másolat esetében 300 forint. A nem hitelesített fénymásolat illetéke oldalanként 100 forint. Az illetéket a másolat átvételekor az eredeti iraton illetékbélyeggel kell megfizetni. Illetékmentes az a hitelesített vagy nem hitelesített másolat, amely illetékmentes eljáráshoz szükséges. A már egyszer hitelesített másolatra, kivonatra vezetett olyan záradék, amely azt bizonyítja, hogy az eredeti iraton változás nem történt, vagy azt kiegészítik, 1000 forint illeték alá esik.

 

Ha nem akarjuk a 100,- Ft-ot oldalanként leróni, (természetesen illetékbélyegben kell leróni, úh. legyen nálunk elegendő bélyeg, vagy rosszabb esetben előre nézzük ki a bírósághoz eső legközelebbi postát, jobb esetben a büfé melletti könyvesboltot, ahol perverz módon kapható…J) akkor kapjuk elő az okostelefonunk, (ha nincs mielőtt a bíróságra megyünk, vegyünk egyet, még mindig olcsóbb…J) és fényképezzük az akta tartalmát.