Mit jelent a tulajdoni lapon a „felülvizsgálat alatt” megjegyzés?

Az ingatlant vásárolni szándékozó ügyfelek megijednek, mikor a tulajdoni lapon a cím mögött az alábbit látják: „felülvizsgálat alatt”. A feliratot látván azt gondolják rögtön, hogy valami nincs rendben.  Azonban ez nem így van! A bizonytalanságok és a félreértések elkerülése végett rávilágítok, hogy miért is szerepel ez a felirat a tulajdoni lapon. A „felülvizsgálat alatt” kifejezés az ingatlan címadatára vonatkozik. A bejegyzés a címadaton kívül egyéb jogot, tényt vagy adatot nem érint és egészen addig szerepelni fog a tulajdoni lapon ez a megjelölés, amíg a jegyző a címképzési eljárást befejezi. Az ingatlan címe tehát a jegyzői eljárás befejezését követően válik véglegessé. Mikor az eljárás befejeződik, akkor a tulajdoni lapról lekerül automatikusan a „felülvizsgálat alatt” megjelölés. Az ingatlanok címadatának felülvizsgálata folyamatos és az ország teljes területére vonatkozik.

Tehát aggodalomra semmi ok, bátran meg lehet vásárolni a kiszemelt ingatlant, ha a cím mögött ez a felirat olvasható.

Tulajdoni lap nálam is igényelhető, 3.000,- Ft/db áron.

Ha ingatlan adás-vételi szerződést szeretne venni, vagy eladóként szeretné, ha tanácsot adna ügyvéd a szerződéskötés alkalmával, kérem hívjon:

06-30-363-17-27

dr. Fülöp Edina

14 Responses to Mit jelent a tulajdoni lapon a „felülvizsgálat alatt” megjegyzés?

 1. Nagy Gergely szerint:

  Udvozlom!

  Mit tud arrol hogy a felulvizsgalat ideje alatt modosithato a tulandoni lap? Nalam hibasak az adatok es ez gatolja az eladast. Ellenben a foldhivatal es az onkormanyzat informacioja szerint januar 1ig nem lehet. On mit tud errol?

  Koszonettel
  Nagy Gergely

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   T. Uram!

   A felülvizsgálat ideje alatt a jegyző a megvizsgálja az ingatlanok címét, de ez semmiképp nem jelentheti, hogy ne lehessen eladni az ingatlant, az ingatlannal való rendelkezést ez az intézkedés nem korlátozhatja véleményem szerint. Tisztelettel: Fülöp Edina ügyvéd

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Tisztelt Nagy Gergely!
   Hogy érti, hogy módosítható? A felülvizsgálatnak épp az a lényege, hogy ha nem megfelelő a cím, pl. átszámozás miatt, akkor módosítsák a címet a tulajdoni lapon. Arról nincs információm, hogy bármilyen tiltás lenne, a földhivatal sem adott ki semmilyen értesítést ezzel kapcsolatban tudomásom szerint.

 2. Ignácz Zoltán szerint:

  Üdvözlöm!
  Szintén ingatlan tulajdoni lap módosítással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
  Vásárolni szeretnék egy ingatlanlant, de rossz házszám van a tulajdoni lapon és jelenleg senki nem tudja módosítani,a földhivatalnak már nincs erre joga a központi címregiszter pedig még nem működik.
  Merjek így belevágni az adásvételbe,fog valamilyen problémát ez okozni???
  Köszönettel: Ignácz Zoltán

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Zoltán!

   Érdemes a tulajdoni lapon túl az illetékes földhivatalban beszerezni az ingatlanra vonatkozó térképmásolatot is, illetve célszerű körülírni, hogy a tulajdoni lapon szereplő cím a valóságban pontosan hol található. A helyrajzi szám alapján fogják Önt bejegyezni a tulajdoni lapra, így nem lesz gond. Ha gondolja, akkor tudok lekérni Önnek helyrajzi szám alapján térképmásolatot is, tulajdoni lapot is. Ha egyéb kérdése van, illetve ha aktuális az adás-vétel, akkor állok szíves rendelkezésére az elérhetőségeim bármelyikén. Tisztelettel: Fülöp Edina-0630-363-17-27, drfulopedina@gmail.com

 3. Sz. B. Károly szerint:

  T.Cím !

  Az után érdeklődőm, hogy lakóingatlanra bármiféle szorgalmi jog bejegyzésének megtiltása milyen úton érhető el -bírósági ítélet hiányában ?

  Tisztelettel : Sz. B. Károly

 4. Sz. B. Károly szerint:

  T.Cím !

  Az után érdeklődőm, hogy lakóingatlanra bármiféle szorgalmi jog bejegyzésének megtiltása milyen úton érhető el -bírósági ítélet hiányában ?

  Tisztelettel : Sz. B. Károly

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   T. Uram! Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre bírósági ítélet milyen iratok alapján jegyezték be a szolgalmi jogot? Vagy elképzelhető, hogy jogszabály alapján, mert szükségbeli út szolgalma? A bejegyzése esetén keresetindításra van lehetőség.

 5. Andras szerint:

  Kedves Edina,

  Kovetkezo kerdessel fordulnek Onhoz. Adott egy ikerhaz, amely jogilag tarsashaz kulon HRSZ-szel. az egyik reszt szertnenk megvenni. Midket ikerhazhoz tartozik 1-1 HRSZ: /A/1 es /A/2. Ez a felosztas kb 1 eve szuletett a tulajdoni lapok alapjan. Ami az erdekes, hogy a /A/2-es lakashoz nem tartozik cim, a tarsashazi kulonlap tetejen a HRSZ alatt ez all “cimkepzes alatt”.

  A kerdesem hogy mi kell ahhoz hogy cimet kapjon, mint ahogy a /A/1-es HRSZu masik lakas is rendelkezik? Mit nem tettek meg a tulajok es ez milyen koltseggel (ido, penz) jar?

  koszonettel
  Andras

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves András,
   Az az ingatlan címadata a központi címregiszterből történő automatikus adatátvitellel, azaz címadatátvétellel válik az ingatlan-nyilvántartás részéve.
   Abban az esetben, ha telekalakítás, épület feltüntetése/törlése, épület egyéb önálló ingatlanná alakítása, vagy társas- és szövetkezeti ház alapítása, ezzel kapcsolatos módosítás/megszüntetés következik be, ennek a kialakuló változásnak átvezetése szükséges az ingatlan-nyilvántartásba, ezért erről az ingatlanügyi-hatóság tájékoztatja a címképző szervet. Feltételezem, hogy ez a folyamat zajlik most az Ön által említett ingatlannál. Üdvözlettel: Fülöp Edina ügyvéd

   • Andras szerint:

    koszonom szepen! kozben elertem a jegyzot, valoban ennek automatikusan at kellett volna mennie (tobb mint 1 eve) valahol hiba csuszott.

    • dr. Fülöp Edina szerint:

     Kedves András!

     Örülök, hogy megoldódott.
     Üdv.:
     dr. Fülöp Edina
     ügyvéd

 6. Richard szerint:

  Üdvözlöm

  Nemrég vásároltunk egy ingatlant és a tulajdoni lap lekérdezésnél vettük észre hogy felülvizsgálat alatt van. Ez esetben hivatalosan tudunk intézkedni a szolgáltatóknál fogyasztó váltás kapcsán, illetve a gázbekötést?

  Válaszát előre is köszönöm,
  Richárd

  • dr. Fülöp Edina szerint:

   Kedves Richárd, azóta megoldódott a probléma? Éppen a minap hívott valaki ezzel a problémával és hogy emiatt nem tud szerződést kötni, pedig ez a kifejezés csak a cím felülvizsgálatára vonatkozik.
   Üdv.: Fülöp Edina ügyvéd

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .