Milyen a hiteles tulajdoni lap, hol és hogyan kérhető?

Tulajdoni lapról hiteles másolatot kizárólag a járási földhivatal adhat ki kérelemre. Bármely ingatlanról bármely földhivatalban kérhető másolat. A kérelmezőnek pontosan fel kell tüntetnie a személyes adatait (név, lakcím, születési hely, idő), ha jogi személy nevében jár el, akkor a jogi személy nevét, székhelyét, statisztikai számjelét.

A költségviselő adatait (nevét, címét)- tehát, hogy a földhivatal a számlát kinek a nevére állíthatja ki.

Meg kell jelölni, hogy hol helyezkedik el az az ingatlan, amelyikről hiteles tulajdoni lap másolatot szeretnénk, fel kell tüntetni a helyrajzi számot is és az igényelt másolatok számát.

Fel kell tüntetni a hiteles másolat típusát (teljes vagy szemle) is.

A kérelmet keltezéssel kell ellátni, és alá kell írni.

A kérelem előterjesztésével egyidejűleg a pénztárban be kell fizetni az igazgatási szolgáltatási díjat, ami 6.250,- Ft.

Ezt követően kézhez kapjuk a hiteles tulajdoni lapot, ami vízjeles biztonsági papír (rajta a Földügy logó középen és alul, illetve a függőleges vízjel, amely a tulajdoni lap feliratot tartalmazza folytatólagosan, de legalább egyszer teljesen kiírva), pecsétcímkével és pántoló címkével ellátott, a földhivatal által záradékolt és hitelesített másolat. A biztonsági papír UV fény alatt különböző biztonsági látható elemeket hordoz és vegyvédelemmel is ellátott. Így érthető az ára…

Ha hiteles tulajdoni lapra van szüksége, akkor az ügyfélkapun is tud igényelni, ha van ügyfélkapuja. Ebben az esetben 2 darab tulajdoni lap évente ingyenes. A díja 1000,- Ft/db. 2023. január 1-től a díja 3000,- Ft/db.

Mi a jelentősége a tulajdoni lapnak?

Erről itt lehet olvasni:

https://drfulopedina.hu/egyeb/mi-a-jelentosege-a-tulajdoni-lapnak

dr. Fülöp Edina

ügyvéd