A Covid jelentős változásokat hozott: az online tér lehetőségeit megnyitotta, illetve talán előtérbe is helyezte, hiszen egyre többen választják az online tanácsadás lehetőségét is. Erre nálam is van lehetőség Skype, Viber vagy más platformon is. De a találkozás terén is rugalmas vagyok, ugyanis van lehetőség a 8. kerületi irodába vagy a 12. kerületi irodába jönni.

De térjünk vissza az online térre. A másik vívmány a távazonosítás. Számos szerződést kötöttünk úgy, hogy az ügyfél külföldön tartózkodott vagy egyéb okból nem jelent meg személyesen. Erre van lehetőség és a távazonosítás keretében.

Mi a távazonosítás menete?

  1. az ügyfél beleegyezik a felvétel készítésébe
  2. az ügyfeleket megkérjük, hogy mutassa fel az igazolványait, ezt megteszi
  3. az ügyfelek hangosan elmondják a személyes adataikat
  4. okirat tartalmának egyeztetése
  5. aláírás felvétele

Az online cég lehetősége újabb ilyen jellegű újítás, illetve jogszabálymódosítás, ami lehetővé teszi, hogy ne kelljen találkozni velem személyesen cégalapítás kapcsán és az iratokat nem kell postázni sem. Nézzük, hogy miről van szó.

2022. augusztus 1. napjától a 2006. évi V. törvény, amely a cégnyilvánosságról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szól, kiegészül az online alapított céggel. A törvény alapján ezen időponttól fogva lehetőség lesz online céget alapítani,  online alapított cégnek pedig az a cég minősül, amelynek törzstőkéje teljes egészében vagyoni hozzájárulásból áll, és kizárólag online, személyes megjelenési kötelezettség nélkül, elektronikus aláírással ellátottan kerül megalapításra. Eddig is lehetett tulajdonképpen akár távazonosítás útján, de az eredeti iratokat el kellett juttatni nekem, én szintén aláírtam eredetiben, majd beszkenneltük az okiratikat, úgynevezett e-aktába tettük és digitális aláírással láttuk el, az e-aktát pedig emailen küldük meg ahhoz a cégbírósághoz, amelyik a kérelmet elbírálta.

Szóval augusztus 1-jétől mindneképp ez is átalakul kicsit. Biztosan lesznek a cégalapítás terén papír alapú ügyek, de biztosan lesz lehetőség találkozó nélkül is céget alapítani.

Aki szeretne céget alapítani, keressen bizalommal,

dr. Fülöp Edina

ügyvéd