1. Legyen konkrét, de reális elképzelésünk!

Érdemes kigondolni, hogy milyen paramétereknek kell megfelelnie legjobb és milyennek abban az esetben, ha esetleg kompromisszumokra kényszerülünk.

Elképzeléseink rögtön elmondhatjuk az ingatlanértékesítőknek, akik sokkal hatékonyabban tudják segíteni a keresést és a választást, ezzel időt spórolva nekünk!

 

  1. Szánjuk rá az időt!

Érdemes több lakást megtekinteni, hogy az első pontban meghatározott igények és a pénztálcánk vastagsága összhangba kerüljön. Érdemes esetenként már a keresés előtt felvenni a kapcsolatot egy hiteltanácsadóval, abban az esetben, ha hitelt is szeretnénk felvenni.

 

  1. Járjuk körül a kérdést több szempont alapján!

Fontos tudni, hogy milyen fenntartási költségekkel kell számolni, hiszen elképzelhető, hogy az agglomerációban sokkal olcsóbb egy lakás, de számolni kell azzal, hogy a bejárás idő és pénz. Ebben a körben érdemes közüzemi számlákat is kérni az eladótól, mert a számlák összegéből is sok következtetés vonható le.

 

  1. Tekintsük meg az ingatlant több napszakban!

Érdemes az ingatlant megtekinteni más-más napszakban, hiszen láthatjuk a fényviszonyokat, a szomszédokat, a környéket. Esetenként nem véletlen, hogy az ingatlan csak esti órákban megtekinthető.

 

  1. Beszéljünk a közös képviselővel!

Érdemes felvenni a kapcsolatot a közös képviselővel, akinél nemcsak a közös költség összegére érdemes rákérdezni, hanem a ház állapotára és pénzügyi helyzetére. Nehogy vásárlás után derüljön ki, hogy a tulajdonosoknak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert a házat súlyos tartozások terhelik.

 

  1. Lehetőség szerint járjuk be a pincét, padlást!

A pince állapota sok mindent elárul. Főleg földszinti lakás vételénél érdemes tudni a vizesedés mértékét.

 

Még a kézfogás előtt kérjünk le tulajdoni lapot. Kellemetlen, ha a megállapodást követően derül ki, hogy eltér a lakás nagysága a hirdetésben szereplőtől, vagy egyéb olyan dolog nehezíti az adás-vételt, amire nem is gondoltunk.

A tulajdoni lap miatt és a lakásvásárlás előtti konzultáció céljából hívjon bizalommal:

 

dr. Fülöp Edina

ügyvéd, ingatlanforgalmi szakjogász

06303631727

drfulopedina@gmail.com