Ebben a cikkben https://drfulopedina.hu/ugyved-budapest/home-office-jogi-aspektusai írtunk a home office-ról, hogy segítsük a cégeket, akiknek munkavállaóik otthonról dolgoznak.

Most azt vizsgáljuk, hogy lehetséges-e munkahelyi balesetet elszenvedni otthonról.

A munkavédelemről szóló törvény a munkáltató számára több kötelezettséget is előír dolgozóinak biztonsága érdekében.

Az egészséges és biztonságos munkavégzés lehetőségét a munkáltató köteles biztosítani munkavállalóinak. Ide tartozik a munkavédelmi tartalmú információk biztosítása és a munkavédelmi oktatás megtervezése és megszervezése. Ezek az előírások minden munkavállalóra vonatkoznak, attól függetlenül, hogy távmunkát végeznek-e vagy sem. De ezen kívül ide tartozik a megfelleő mozgástér, a megvilágítás, a külső zavaró tények kizárása is. Kérdés, hogy ezek a követelmények hogyan tudnak érvényesülni, miután a munkavállalók gyerekekkel vannak otthon, a leves fő, a mosógép centrifugál. A jelenlegi helyzetben a munkáltatóknak nincs lehetősége a munkakörülményeket ellenőrizni.

Ellenben csak távmunkát végzőket érint az, hogy az otthoni munkavégzés csak olyan helyen folyhat, amelyet a munkáltató munkavédelmi szempontból előzetesen megfelelőnek minősített. Ezt kockázatértékelésnek nevezik. A kockázatelemzést elvégezheti a munkáltató is, vagy egy külsős munkavédelmi szakember. Emellett a munkáltató jogosult ellenőrizni is a dolgozó munkakörülményeit.

Ezekre a körülményekre is vannak szabályok. Csak olyan helyiségben végezhető az otthoni munka, amely huzamos emberi tartózkodásra alkalmas. Természetesen a munkaeszközöknek is megfelelőnek kell lennie munkavédelmi szempontból.

A fentiekre mind azért van szükség, mert a home office-ban is történhet munkahelyi baleset. A felelősség pedig aszerint terheli a munkáltatót, hogy megtett-e mindent annak érdekében, hogy a lehetséges baleset elkerülhető legyen. Baleset természetesen csak abban a helyiségben történhet, ahol a munkavállaló dolgozik – így ha főzés közben leforrázza magát, az nem minősül munkahelyi balesetnek.

Mindenki nagyon vigyázzon magára és a napirend nagyon fontos home office-ban is, valamint az adatok védelme.