Egy Ügyfél azzal keresett meg, hogy a lakásához tartozó gépjármű várakozóhelyet meg kívánja váltani, azonban a megváltás összege túl magas. A lakásokhoz 1 parkolóhely tartozik, azonban abban az esetben, ha telken belül ki lehetne alakítani parkolóhelyet, akkor nem lenne szükséges a várakozóhelyet megváltani.  Felmerült kérdésként, hogy meghatározott négyzetméteren belül mennyi a megengedett lakásszám.

Az osztás megengedhetősége érdekében levelet írtunk a Budapest II. Kerület Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda részére. Az önkormányzat az ingatlanon létesíthető lakásszám iránti érdeklődésre az alábbi tájékoztatást nyújtotta:

Az ingatlanon kialakítható lakások számával kapcsolatos hatályos helyi előírásokat a II. kerületben a Budapest, II. Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatról szóló Budapest II. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2007. (I.18.) rendelete (a továbbiakban: „KVSZ.”) 30. § (2) bekezdése tartalmazza.

A 30. § (2) bekezdése értelmében „A beépítésre jelölt telken építhető lakások száma = (a vizsgált ingatlanokon lévő lakások száma / vizsgált ingatlanok telekterülete) x a beépítendő telek területével, a matematikai kerekítés szabályai szerint kerekítve”.

Ügyfelünk esetében a telek mérete 1072 m2, így 28,93 telek m2/1 lakás létesíthető, mely eredményeképpen jelen esetben a 1072 m2-en 37 lakás helyezhető el, mivel az új lakás lenne a 38. lakás, így a megosztás nem lehetséges.

Az osztás tekintetében, valamint a megengedett lakásszám kapcsán a szabályokat területileg/kerületileg alkotják, minden esetben az ingatlan fekvése szerinti helyi szabályokat kell vizsgálni.

Tisztelettel:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

06303631727