Abban az esetben, ha Ön újéptésű lakást vásárol, feltétlenül ismerkedjen meg az illetékszabályokkal, hiszen több százezer forint múlik rajta…

I. Mikor nem kell illetéket fizetni?- avagy illetékmentesség

Ha vállalkozótól vásárolja az új építésű lakást vagy tetőtér beépítéssel létrejött lakást és a vételár 15 millió forintnál nem több.

Rögtön két kérdés is felmerülhet:

  1. Mit tekinthetünk új lakásnak? 

Új lakásnak tekinthető az a használatbavételi engedéllyel rendelkező lakás, melyet a lakás építtetőjétől vásárol a vevő és ő az első bejegyzett tulajdonos.

2. Ki a vállalkozó?

Vállalkozónak kell tekinteni a gazdálkodó szervezetet, illetve a vállalkozói tevékenység végzésére jogosult egyéb szervezetet. Tehát, ha magánszemély építi az új ingatlant és úgy adja el, az első vevő nem új ingatlant vásárol.

 

II. Mikor kevesebb az illeték? – avagy illetékkedvezmény

 

Az alábbi kritériumok teljesülése esetén:

  • max. 30 millió forint a vételár
  • nincs a vevőnek eladott lakása

A kedvezmény mértéke: a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt.

 Egyéb kedvezmény:

Ha a vevő a vásárláshoz vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatásban részesül, ennek összegét a lakástulajdon forgalmi értékből le kell vonni.

Tehát az illeték alapja ebben az esetben a vételár támogatással csökkentett része.

Összefoglalva:

Az előbb említettek szerint 15 millió forintig illetékmentes az új lakás vásárlása. Abban az esetben, ha a lakás vételára 15 és 30 millió forint között van, tegyük fel, hogy 26 millió forintba kerül, akkor 15 millió forintig illetékmentes, és csak a felette lévő részre kell illetéket fizetni. Tehát 11 millió forint után kell csak illetéket fizetni a 26 millió helyett.

A 30 millió forint vételár feletti ingatlanok esetében nincs sem mentesség, sem kedvezmény, ebben az esetben a teljes vételár után kell megfizetni az illetéket.

 

III. Mikor kell ezt jeleznünk?- avagy Mentesség és kedvezmény érvényesítése

 

Irodánk minden esetben kitölti az úgynevezett B400 adatlapot, amelyet a földhivatalnak adunk be és a földhivatal továbbítja az adóhatóságnak. Legkésőbb azonban a Nav által küldött fizetési meghagyás kézhezvételétől számított 15 napon belül is lehetőségünk van, ha a Nav nem vette figyelembe, nem jól számolt, stb.

Mindig olvassuk el figyelmesen az adóhatóságtól érkező fizetési meghagyást.

Ebben a kérdéskörben is nyugodtan ránk bízhatja magát.

Üdvözlettel:

Fülöp Edina

ügyvéd