A rezsiemelés miatt nagyon sokan érdeklődtek nálam társasház alapításról, mivel több generációs házban élnek.

A társasház alapítás feltételeit, mint a rezsicsökkentés egyik lehetséges megoldását  itt olvashatják:

https://drfulopedina.hu/blog-ingatlanugyekrol/rezsicsokkentes-tarsashazalapitassal

Sokak viszont a kezdeti lelkesedés után megtorpantak, mert nem áll rendelkezésükre használatbavételi engedély vagy hatósági bizonyítvány, amely bizony szükséges lenne a társasházalapításhoz.

Nekik jó hír, hogy megjelent a kormányrendelet, amelyben a többgenerációs házakra is gondolt a jogalkotó és nekik biztosít kedvezményt a gázfogyasztás terén, a villanyfogyasztásra ez nem vonatkozik, ott ugyanis továbbra is a mérőóránként lehet kalkulálni a kedvezményes mennyiséggel.

 

  1. Mi a teendő, hogy ha többgenerációs házunk van, a kialakított lakásokban több család lakik, de nem társasház?

 

A jegyzőhöz kell fordulni, hogy egy hatósági bizonyítványt állítson ki arról, hogy hány lakás (rendeltetési egység) van a házban.

 

  1. Mi ennek a határideje?

A jegyzőnek 8 nap áll erre rendelkezésére.

 

  1. Hány lakásról szólhat az igazolás?

Maximum 4-ről.

 

  1. Ha kész az igazolás, mit kell tenni a kedvezmény érvényesítéséhez?

 

A szolgáltatóhoz kell benyújtani, és a benyújtást követő hónaptól él a kedvezmény, amely alapján a megemelt mennyiségű gázat kapjuk kedvezményes áron. Fontos tudni, hogy az éves mennyiség időarányos részére lesznek jogosultak.

 

  1. 2 lakás esetén mennyi a megtakarítás a procedúra után?

 

„Eddig 144 m3 gázt fogyaszthattak átlagosan havonta kedvezményes áron. (A pontos mennyiség számos tényezőtől például a fogyasztói jelleggörbétől függ.) Az elkövetkező hónapokban a kedvezményes mennyiség azonban már átlagosan 288 m3, vagyis átlagosan további 144 m3-t fogyaszthatnánk 102 forint/m3 áron a 747 forint/m3 helyett. Ez havonta 92 880 forint megtakarítást jelenthet.

Nagyon fontos kérdés, hogy jelen esetben az eddig eltelt hónapot lineárisan veszik alapul, vagyis tényleg a teljes éves mennyiség 83,33 százalékát kaphatjuk meg kedvezményesen jövő július végéig. Vagy a fogyasztói jelleggörbe alapján számolják ki az egész évből a két hónapra jutó kedvezmény mértékét. Ez utóbbi esetben jó eséllyel az éves keretnek jóval nagyobb, része lesz még hátra.” (Forrás: adozona.hu)

Társasházalapítás, társasházi okirat módosítás kapcsán állok rendelkezésre:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd