Az ügyfelek nagy reményekkel és világmegváltó gondolatokkal érkeznek, amikor alapítványt szeretnének alapítani. Viszont ahogy vannak az emberi életnek különböző életszakaszai, úgy vannak életszakaszai a cégeknek, civil szervezeteknek is.  Egyik ilyen az alapítvány létrehozása. Ha Ön ezen gondolkodik, akkor az alábbi információkat, ami az alapításhoz szükséges itt osztom meg:

https://drfulopedina.hu/blog-cegugyekrol/alapitvany-alapitasa

Ha pedig az alapítvány megszüntetésén gondolkodik, akkor annak a lehetőségeiről, módjairól itt írok:

https://drfulopedina.hu/blog-cegugyekrol/alapitvany-megszuntetese-de-hogyan

Másik ilyen állomás alapítvány esetén az alapítvány átalakulása, nézzük erről is a jogszabályt és a rendelkezéseket.

3:402. § [Az alapítvány átalakulása]

(1) Az alapítvány más jogi személlyé nem alakulhat át. Alapítvány csak alapítvánnyal egyesülhet és csak alapítványokra válhat szét.

(2) Az alapítvány más alapítvánnyal történő egyesüléséről vagy az alapítvány szétválásáról az alapító akkor hozhat döntést, ha az alapító okiratban meghatározott vagyon juttatását teljesítette.

(3) Az egyesülés vagy a szétválás nem járhat az alapítványi vagyon csorbításával és az alapítványi cél veszélyeztetésével.

Ahogy a megszűnésnek, úgy az átalakulásnak is szigorú szabályai vannak. Nem megengedett más jogi személlyé történő átalakulás, illetve csak más alapítvánnyal léphet fúzióba, illetve alapítványokra válhat szét. Ez a szigorúság magyarázható azzal, hogy az alapításkor megvalósuló – általában társadalmilag elismert – tartós cél nem kerülhet veszélybe, illetve nem folytathat gazdasági tevékenységet, kizárólag csak a cél megvalósításával közvetlenül összegfüggésben.

Alapítvány átalakulása nem egyszerű feladat.

Segítségért forduljon hozzám bizalommal:

dr. Fülöp Edina

ügyvéd

drfulopedina@gmail.com